Hrvatski radio

Radio Zadar

Djeca ne znaju kad je bila Oluja !

12.03.2014.

14:36

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ožujku kreće novi ciklus predavanja o Domovinskom ratu u osnovnim i srednjim školama koje organizira Udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije. Prošle godine Udruga je održala 15-tak predavanja, a ove godine predavanja će se održati i u nekim školama van Zadarske županije, pa čak i u inozemstvu.

Predsjednik Udruge Josip Adžić ističe kako je Udruga pokrenula ciklus predavanja za djecu i profesore a sve pod geslom da se ne zaboravi:

"Imali smo jednu sliku na slideu-u. Pola slike hrvatski vojnik , pola slike okupatorski vojnik. Na tom slide-u namjerno nije bilo napisano tko je tko. Srbin je znači imao ona 4S , naš je imao oznaku neke postrojbe , i djeca nisu znala tko je tko. Djeca ne znaju kad je bila Oluja, ne znaju kad je operacija Maslenica, na žalost malo znaju. "

Takvih podataka gotovo da i nema u školskim knjigama, a i u školskom rasporedu Domovinskom ratu je posvećen tek jedan školski sat:

" To je jedan školski sat, što on može za tih 40 minuta zapamtiti, ništa. Po meni je to malo..."

Zadnje predavanje što smo imali, u Sukošanu smo imali bilo je stotinjak djece i muha se nije čula dok je bila prezentacija, istaknuo je Adžić. Ove godine predavanja će održati i u školama u Korenici, Čepinu, Osijeku, Vinkovcima te za hrvatsku dijasporu u Hrvatskom konzulatu u Beču. Štoviše, najavio je Josip Adžić, upravo uz dijaspore stiže veliko zanimanje te pregovaraju s 11 hrvatskih misija u Europi gdje će nadaju se, također održati predavanja o Domovinskom ratu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.