Hrvatski radio

Radio Zadar

Dopredsjednik HVIDRE Zadar o presudi Lazareviću

10.06.2014.

11:36

Autor: N. Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kapetan bivše JNA Aleksandar Lazarević na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je zajedno s još 20 jugoslavenskih časnika, pod vodstvom generala Momčila Perišića, sudjelovao u granatiranju Zadra. Ista skupina još je 1997. bila osuđena u odsutnosti na dugogodišnje zatvorske kazne, a od cijele skupine jedini je Lazarević dostupan hrvatskome pravosuđu.

Presudom suca Zorana Kežića, Lazarević je kriv zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, jer je tijekom rujna i listopada 1991. prenosio naredbe svojim poručnicima da iz baze u Zemuniku, granatiraju civilne ciljeve u Zadru, a tijekom kojih je poginulo 22 civila te je pričinjena velika materijalna šteta. Presudu je komentirao dopredsjednik Hvidre Zadar Klaudio Vidaić:

      Sama presuda, tih sedam godina, je žalosno i ponižavajuće. Po tko zna koji put se ubija žrtva ovoga grada, i njegovi ljudi i ove ulice i starine koje su raketirane. Svi mi znamo da apsolutno nije bilo ni vojnih ni strateških ciljeva na Poluotoku, ali je trebao ubiti Gradsku knjižnicu, Poluotok, moral i dušu ovoga grada i njegovih građana. Hvala Bogu to im nije pošlo za rukom - rekao je Vidaić dodajući kako sazrijeva vrijeme da se napravi apsolutna čistka u hrvatskome pravosuđu i to ne samo po pitanju ratnih zločina, nego i kriminala koji po drugi put nakon Domovinskoga rata, kako je rekao - uništava našu domovinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.