Hrvatski radio

Radio Zadar

Dugi otok: Sove spremne za prvi let

21.05.2014.

12:54

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sova ušara jedna je od zaštićenih vrsta, a najveća očuvana populacija u ovom dijelu Europe, gnijezdi se na Dugom Otoku. Ovo je vrijeme kad se pripremaju za svoj prvi let.

Sove ušare uglavnom ne grade gnijezda, već svoja jaja polažu u dupljama drveća, ili prirodnim udubinama u stijenama. Iako su noćne ptice, gnijezda su im okrenuta prema Suncu. Zaljubljenik u prirodu, iz Sali, Vedran Petešić, pronašao je njihova staništa na Dugom Otoku, koja redovito obilazi. 

Ja pratim dosad osam staništa, od kojih 3 pod gnijezdom, sa mladim sovicama, svako stanište, pošto je bila rodna godina za ptice, svaka ima po tri mlada. 

Tko ne zna, možda i ne bi zamijetio da upravo gleda tek pristigle sove na svijet. Izgledom poput pilića, brzo rastu i poprilično narastu. Sova ušara, najveća je sova u Europi, kaže ravnateljica Parka prirode Telašćica,  Nikolina Baković.

Kod nas je u Telašćici registrirano 10 parova, a na prostoru cijelog Dugog Otoka, i kornata, zabilježeno je 20 parova, to je fantastična brojka, za razliku od sjevera Italije, ne može uspjeti ni jedan par.

Kad pronađu partnera, sove mu posvete cijeli život. Ženka leži na jajima, a mužjak joj donosi hranu. Štiti ih Zakon, štite ih i roditelji, kaže Vedran Petešić. 

Čim je netko u blizini, one počinju puhati, malo su opreznije i povlače se u sebe. ..I onda u nekom preletu, dođu čak i u blizinu od 10 metara, stanu i bdiju dok ja napuštam teritorij.

Svoj teritorij na Dugom Otoku sove ne napuštaju, dobro su se ugnijezdile i skrile između grmlja i stijena. Ove malene ipak nisu umakle kameri - čekaju da im još malo krila porastu i spremaju se na svoj prvi noćni let. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.