Hrvatski radio

Radio Zadar

Dupin na vidiku - pokrenut sustav praćenja morskih sisavaca

01.04.2014.

12:21

Autor: A. Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U cilju poboljšanja zaštite i istraživanja jadranskih dupina, Veterinarski fakultet u Zagrebu, osmislio je aplikaciju za pametne telefone, uz pomoć koje možemo pratiti njihova kretanja po Jadranu. Projekt je krenuo početkom ove godine, i već nailazi na veliku pozornost.

Populacija dupina, tih simpatičnih morskih sisavaca, u Jadranu je, kažu znanstvenici, stabilna. Sustavna zaštita, na kojoj se neprekidno radi, daje, poručuju, odlične rezultate. Susreti s njima, zadnjih godina, kaže načelnik Pomorske policije Zadar, Davor Škibola, sve su češći:

      " Prije bi sreli vrlo rijetko na našem akvatoriju dupine, međutim, u zadnjih nekoliko godina, pogotovo Virskom moru i akvatoriju Silbe, i teritorijalnom moru, skoro svakodnevno susrećemo jedinke."

A upravo Pomorska policija, Lučka kapetanija, njihove postaje duž Jadrana, prvi su se odazvali suradnji na ovom novom projektu – kaže docent Veterinarskog fakulteta u Zagrebu - Tomislav Gomerčić:

      " Prošle godine nam je pala ideja da napravimo aplikaciju za pametne telefone, androide i iphone, gdje bi čovjek kad vidi dupine, da stisne dva, tri klika, na svom mobitelu i da mi dobijemo takvu dojavu automatski. - Mobitel automatski uzme GPS poziciju."

Vrijeme, mjesto, i broj dupina, automatski se ocrtava na karti. a onaj tko želi, može isto tako i sam otvoriti jadransku kartu dupina, i pogledati gdje su zadnja viđenja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.