Hrvatski radio

Radio Zadar

Dvaput preboljela rak dojke, a nakon Kanade i Kolumbije u Zadru osniva žensku veslačku ekipu Dragon boata

23.01.2022.

12:19

Autor: Maja Milin

Dubravka Karlović - Babić s posadom Dragon boata

Dubravka Karlović - Babić s posadom Dragon boata

Foto: Dubravka Karlović - Babić / -

- Do 2009. godine nisam znala da postoji veslanje kao terapija za žene koje su preboljele karcinom dojke, ali odonda ne mogu zamisliti život bez Dragon boata, kaže Dubravka Karlović – Babić povratnica iz Kanade u koju je preselila iz ratom pogođenog Sarajeva 1994. godine. 


Osoba koja dva puta preboli takvu tešku dijagnozu veliki je borac, no optimizam kojim danas zrači prelazi na sugovornike pa iako nije rodom Zadranka svakodnevno nailazi na pomoć Zadrana kako bi ostvarila svoj cilj – formiranje ženske veslačke ekipe Dragon boata. 

Dragon boat

Dragon boat

Foto: Dubravka Karlović - Babić / -

Riječ je o posebnoj disciplini veslanja, drugačijem čamcu i kudikamo većoj veslačkoj posadi koja broji dvadeset članova. O benefitima bavljenja ovim sportom postoji medicinska studija koju je napisao dr. Don McKenzie, liječnik, kineziolog i sam veslač te sudionik na Olimpijskim igrama. McKenzie je ujedno pokretač DB breast cancer survivors (BCS) pokreta u Kanadi i svijetu.


- Dr. McKenzie je, radeći s grupom pacijentica koje su preboljele rak dojke došao na ideju da ih organizira u specifičnu fizičku aktivnost koja angažira gornji dio tijela i ekstremitete da bi pobio dotadašnja vjerovanja kako fizička aktivnost tog dijela tijela nije preporučljiva za pacijentice s dijagnozom raka dojke jer izaziva i povećava negativne efekte limfedema (oticanje ruku nakon operacije raka dojke zbog izvađenih limfnih čvorova koji inače reguliraju tečnost u ekstremitetima). Odlučio se za Dragon boat jer taj sport uključuje veliku aktivnost gornjeg dijela tijela i ruku, a uz to uključuje veliki broj osoba, kaže Karlović - Babić i dodaje


- Radi se o čamcu s dvadeset veslača, kormilarom i bubnjarom točnije 22 osobe u ekipi. Nakon istraživanja, objavio je rezultate i pozitivne efekte ovog sporta na ciljanu populaciju čime je u kratkom vremenu iniciran pokret u Kanadi, zatim u Sjedinjenim Američkim Državama a onda i u drugim dijelovima svijeta! Danas ima tisuće učesnika u ovom sportu među preživjelima od raka, 240 timova u preko 30 zemalja svijeta i na svim kontinentima, doznajemo od Dubravke Karlović-Babić.

Razgovor s Dubravkom Karlović – Babić

Iako popularan u svijetu, ovaj sport ne postoji u Hrvatskoj. Vođena željom da blagodati sporta osjete i žene u našim krajevima Dubravka je odučila pokrenuti prvi ženski tim Dragon boata upravo u Zadru.

- Zadar mi se učinio savršenim poligonom zbog svog položaja, postojeće infrastrukture i bogate sportske povijesti, rekla je Dubravka Karlović – Babić i dodala kako je za žene oboljele od karcinoma dojke najvažnije zadržati pozitivan stav prema tijelu, zdravlju, druženju. Sport time postaje više od samog treninga, to je mjesto susreta, izmjene iskustava, podrške i druženja. Uz to, reći će Dubravka, Dragon boat disciplina namjenjena je svima koji požele trenirati u Zadru. I bolesni i zdravi mogu puno postići ako se drže zajedno. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.