Hrvatski radio

Radio Zadar

EK Hrvatskoj: Samo sankcionirate, a ne prevenirate korupciju

03.02.2014.

12:52

Autor: Vera Tomašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europska komisija predlaže provedbu strategije sprječavanja korupcije u javnoj nabavi, te uspostavu mehanizama za zaštitu zviždača koji prijavljuju slučajeve korupcije. Traži uspostavu kodeksa ponašanja izabranih dužnosnika uz temeljitu provjeru prijava o imovinskom stanju te sukobu interesa javnih dužnosnika i uspostavu mehanizma za sprječavanje korupcije u državnim poduzećima i poduzećima kojima upravlja država.

Proteklih je godina Hrvatska uložila znatne napore u sve snažniju borbu protiv korupcije. No čini se da se više usmjerava na suzbijanje, a ne na sprječavanje korupcije. U današnjem izvješću Komisija predlaže Hrvatskoj da sastavi kodeks ponašanja izabranih dužnosnika na središnjoj i lokalnoj razini, uz odgovarajuće instrumente za jamčenje odgovornosti, temeljitu provjeru prijava o imovinskom stanju i sukoba interesa javnih dužnosnika te uspostavu mehanizma za sprječavanje korupcije u državnim poduzećima i poduzećima kojima upravlja država.
Nadalje, Komisija predlaže provedbu strategije sprječavanja korupcije u javnoj nabavi, među inim i u zdravstvu, te uspostavu mehanizama za zaštitu zviždača koji prijavljuju slučajeve korupcije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.