Hrvatski radio

Radio Zadar

Energetska pića nisu bezazlena

27.10.2022.

18:26

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Štetnost energetskih pića

Štetnost energetskih pića

Foto: Krasovski Dmitri / SHUTTERSTOCK

Iako mogu štetno utjecati na zdravlje, 65% učenika osnovnih i 85% učenika srednjih škola u Varaždinskoj županiji pije energetska pića. Posebno zabrinjava to što je trećina srednjoškolaca nakon konzumacije imala zdravstvene probleme.


Prepuni kofeina, taurina, ginsenga, guarane i ostalih tvari koje u povišenim količinama mogu biti kobne. Tzv. energetska pića sve su popularnija među mladima.


Spomenka Kiđemet-Piskač, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, ističe da prosječno 60% djece od 4. razreda osnovne škole do 18 godina sve više konzumira energetska pića, što su rezultati sukladni istraživanjima koja su provedena i u europskim zemljama.


Da konzumacija energetskih pića može biti itekako opasna, pa i kobna potvrđuje tragični slučaj od lani kada je 12-godišnji dječak smrtno stradao nakon srčanog udara nažalost smrtno stradao, dok je 14-godišnja djevojčica iza Varaždina doživjela moždani udar, no srećom dobro se oporavila.


Oba slučaja liječnici povezuju izravno s korištenjem energetskih pića, radi čega je Savjet za zdravlje Varaždinske županije odlučio provesti istraživanje ne bi li se utvrdilo koliko točno mladi konzumiraju energetska pića.


A rezultati tog istraživanja poražavajući su - 9 od 10 tinejdžera kušalo je napitak prepun potencijalno štetnih tvari.


Istraživanjem je ispitano više od 5300 učenika. Mnogi od njih, srećom, svjesni su opasnosti.


Ključ je, kao i u svemu, u kućnom odgoju i edukaciji.


U vremenima kad je mladima sve dostupno i nadohvat ruke, dajmo im priliku da odaberu ono ispravno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.