Hrvatski radio

Radio Zadar

Europska noć bez nesreća

17.10.2014.

11:47

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Europska noć bez nesreća", kampanja je o sigurnosti cestovnog prometa koja se organizira svake godine u noćnim klubovima širom Europe i to svake treće subote u mjesecu listopadu.

Akcija se provodi u cilju senzibiliziranja mladih vozača da prilikom noćnog provoda ne konzumiraju alkohol ukoliko poslije sjedaju za upravljač vozila. 


Prema podacima zadarske policije, smanjen je broj prometnih nesreća koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola u prvih 9 mjeseci 2014. godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine:

- smanjen broj prometnih nesreća za 7,3% (sa 137 na 127),
- povećan broj smrtno stradalih osoba za 100% (sa 1 na 2),
- smanjen broj teško ozlijeđenih osoba za 48% (sa 29 na 15),
- povećan broja lakše ozlijeđenih osoba za 11% (sa 62 na 69).

Alkoholiziranost i utjecaj droge na vozača posebno dolazi do izražaja u dane vikenda, a kao najčešći sudionici i krivci za prometne nesreće pojavljuju se mladi vozači kako po godinama starosti tako i po vozačkom stažu.
Kako bi poduprli ovu kampanju, Policijska uprava Zadarska od 17. do 19. listopada provest će pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača koji upravljaju motornim vozilom pod utjecajem alkohola i droga.

Pojačani nadzor u prometu obavljat će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Naime, pod utjecajem alkohola opasne se situacije ocjenjuju manje opasnim ili čak bezopasnim. Istodobno, vlastite se sposobnosti precjenjuju.
Prisutnost alkohola u organizmu produljuje vrijeme reakcije, smanjuje sposobnost procjenjivanja udaljenosti i brzine kretanja, smanjuje širinu vidnog polja i oštrinu vida, usporava adaptaciju oka na svjetlost i tamu, smanjuje osjetljivost sluha i stvara smetnje u ravnoteži.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.