Hrvatski radio

Radio Zadar

Eurosong: pobjeda tolerancije drukčijih ?

12.05.2014.

10:32

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pobjeda Conchite Wurst, zapravo transvestita kojemu je pravo ime Tom Neuwirth, na Eurosongu "ujedno je pobjeda Europe tolerancije i poštivanja" drukčijih, rekao je austrijski ministar kulture Josef Ostermayer radostan što će njegova domovina 2015. biti domaćin Eurovizije, nakon dugih 48 godina.

Kada se Conchita kandidirala za Euroviziju, neke zemlje istočne Europe - Rusija, Bjelorusija i Ukrajina, slale su peticije protiv njezina nastupa što je pokazalo jaz u prihvaćanju istospolnih zajednica između zapadne i istočne Europe.

Upitana nakon pobjede ima li poruku za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je potaknuo donošenje zakona protiv "homoseksualne propagande", Conchita je rekla "ništa nas ne može zaustaviti" i dodala da stajalište ne ovisi o zemlji jer "ima i u istočnoj Europi ljudi koji imaju ista uvjerenja kao i ja".

Tom Neuwirth iz malog mjesta u Austriji borio se s predrasudama dok je odrastao no danas je prihvaćen. Gradonačelnik Bad Mitterndorfa u kojemu žive roditelji TomaNeuwirtha, izjavio je kako u mjestu vlada "senzacionalni ugođaj" zbog uspjeha njihova sugrađanina. "Pred crkvom su svi govorili o veličanstvenom uspjehu i radovali se, uključujući i župnika. Svi su krajnje radosni zbog pobjede", izjavio je gradonačelnik i obećao nezaboravan doček Neuwirthu kad navrati u mjesto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.