Hrvatski radio

Radio Zadar

Face kao zarazna bolest

23.01.2014.

07:56

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Facebook je sličan zaraznoj bolesti, raširio se i sada je na putu prema iskorjenjivanju, te bi mogao izgubiti 80 posto svojih korisnika do 2017., kaže studija koju su provela dva studenta doktorskih studija na američkom sveučilištu Princeton.

Ti budući doktori znanosti kažu da će najvažnija društvena mreža na svijetu, koja će sljedeći mjesec proslaviti deset godina postojanja, doživjeti ogroman pad korisnika. Dokazano je da se ideje, kao i bolesti, šire kao zaraza među ljudima, a potom umru, kažu oni, i pojašnjavaju da se radi o epidemiološkom modelu.

Temeljeći zaključke na progresiji i padu MySpacea, prethodnika Facebooka, John Cannarella i Joshua Spechlere kažu da je Facebook imao svoj vrhunac 2012. i da će se suočiti s brzim propadanjem. Facebook će se suočiti s brzim padom u godinama koje dolaze, i do prosinca 2014. broj njegovih korisnika past će za 20 posto u odnosu na maksimalni broj, pišu dvojica autora studije koji ocjenjuju također da bi ta društvena mreža mogla izgubiti 80 posto korisnika, u odnosu na maksimalni broj, između 2015. i 2017.

Dosad je "fejs" bio uglavnom dobrog zdravlja, a svojem je utemeljitelju Marku Zuckerbergu (29) donio bogatstvo koje se procjenjuje na 19 milijardi dolara.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.