Hrvatski radio

Radio Zadar

Festival češnjaka

10.09.2014.

09:26

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi Festival češnjaka u Zadarskoj županiji održava se danas u Benkovcu. Ako ne stignete na Festival luka slušajte Radio Zada. Od 11 sati mi smo u Benkovcu samo za vas.

  Revitalizacija autohtonih sorti češnjaka u Zadarskoj županiji trogodišnji je projekt Upravnog odjela za poljoprivredu čiji je cilj očuvati hrvatske autohtone sorte češnjaka od nestajanja na regionalnoj i nacionalnoj razini, kao i iz široke proizvodnje i potrošnje. Tako je i cilj festivala češnjaka  unaprijediti proizvodnju češnjaka na području Zadarske županije,  potaknuti organizaciju proizvodnje sadnog materijala kojom će se omogućiti očuvanje i umnažanje te proizvodnja dovoljne količine odabranog najboljeg češnjaka. Također, jedan od ciljeva je i  poticanje potrošnje češnjaka na tržištu  u našoj zemlji.  Ovim projektom potiče se i lokalna proizvodnja hrane te daje  podrška udruzi Rešta u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda.

Na festivalu će se predstaviti 15 OPG, koji su ujedno i članovi udruge Rešta, a u programu je predviđen izložbeno-prodajni dio, promotivna prodaja češnjaka te radionica pletenja rešti i izrade girlandi od luka i cvijeća u kojoj će sudjelovati učenička zadruga Vridne ruke Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra. U Gradskoj knjižnici u Benkovcu održat će se edukativno stručna predavanja stručnjaka Agronomskog fakulteta Sveučilšta u Zagrebu na temu Mikropropagacija u proizvodnji sadnog materijala za zaštitu zemljopisnog podrijetla benkovačkog češnjaka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.