Hrvatski radio

Radio Zadar

Festival srca

10.02.2014.

09:17

Autor: Zavod za javno zdravstvo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski tjedan prirođenih srčanih bolesti u djece obilježava se i ove godine od 7. do 14. veljače. U organizaciji Udruge liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima po treći puta se tjedan obilježava pod nazivom "Festival srca" uz popratna događanja u gradovima: Zagrebu, Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru, Dubrovniku, sa željom da se okupi što veća grupa obitelji, pojedinaca, neprofitnih organizacija, ali i medicinskih stručnjaka vezanih za dječju kardiologiju.

 

Prema studijama Referentnog centra pedijatrijske kardiologije Republike Hrvatske, koji se nalazi u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, u Hrvatskoj trenutno ima preko 10.000 djece sa srčanim bolestima, a svake se godine rađa još najmanje 400 do 500.

Akcija „Veliko srce malom srcu“ usmjerena je na prikupljanje sredstava za kupovinu medicinskih uređaja koji bi uvelike pomogli u dijagnosticiranju teških srčanih bolesti djece, prije i poslije rođenja. Potrebno je ukazati našem društvu na probleme koji djeca sa srčanim bolestima imaju, na sve tegobe koje pritom prolaze roditelji te na sav trud i stručnost liječnika i medicinskog osoblja u borbi za ove male srčane borce.

  Akcijama potporu pružaju Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara, Hrvatsko kardiološko društvo te Grad Zagreb. Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa s prirođenom srčanom greškom, njih 100.000. neće doživjeti 1. rođendan, a 1000 će umrijeti prije odrasle dobi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.