Hrvatski radio

Radio Zadar

FOTO: Na Festivalu smokava predstavljena jela i slastice od smokve

14.09.2018.

12:09

Autor: tp/sjmandić

Foto/Suzana Jakić Mandić

Foto/Suzana Jakić Mandić

Foto: - / -

Zadarski ugostitelji predstavili su jela od smokve. Odazvalo se preko 20 restorana i tri srednje škole Hotelijersko turističko ugostiteljska škola, Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola „Stanka Ožanića" te Srednja škola Bartola Kašića iz Paga.

I dok je organizacija festivala kroz proteklih 10 godina bila  rukama zadarske poduzetničke obitelji Babac , ove je godine manifestaciju preuzela Zadarska županija, pa se on proširio na nekoliko gradova i općina, od Ugljana preko Nina do Pakoštana. Županijski pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić: To je voćka koja ima nutritivnu vrijednost veliku, dostupna nam je svježa ali i sušena tijekom cijele godine, ova Gastro-smokva je primjer da se i kroz naše restorane podigne svijest o njezinoj nutritivnoj vrijednost. Treba pokazati i našim turistima koliko je to vrijedno, dostupno i kvalitetno voće. Kad gledamo početak bilo je skromno kad je  Festival pokrenut u restoranu 5 bunara, danas ih je 20-ak i sve više restorana dolazi na našu manifestaciju i smokva se zadržala kod njih kao dio ponude, što nam je drago - kaže Segarić. 

Učenici i nastavnici zadarske Hotelijersko ugostiteljske škole svake su godine dio ove manifestacije. Uz profesoricu slastičarstva Kristinu Lončar smokvi pristupaju s poštovanjem, jer ona je, kaže profesorica, nutritivna kraljica. Učenik 4.G. Josip Ivoš Vrančić:  Pravili smo mousse od čokolde, đumbira, žele od smokve i naranče, košarice sa kremom od karamele, male tartove od maka i smokava...Smokva je izdašna i u slatkoj i u slanoj kombinaciji, hladnoj i toploj, sa suhom je malo teže ali ako je svježa ukusna je na svaki način, može ići u bilo koje jelo, smokva će uvijek biti dobra - uvjeren je Josip.  

A da smokva nudi bezbroj mogućnosti u ugostiteljstvu potvrdio nam je kuhar Marko Martinac iz zadarskog restorana 4 kantuna koji je na Gastro-smokvi uz ostala jela, ponudio tart od smokve, skute i ružmarina: Smokva nije teška za obradu, upravo u njenoj jednostavnosti se krije njezina vrijednost. Ona još nije zastupljena u svakodnevnom našem jelovniku, trebali bi je koristiti i više, po meni, da svi ugostitelji u gradu uvedu domaće izvorne a ne smrznute egzotične namirnice. 

Festival smokava traje do idućeg utorka 18. rujna do kada će se održati još nekoliko stručnih predavanja i radionica na temu uzgoja, prerade i drugih načina korištenja smokve, nutritivne mediteranske kraljice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.