Hrvatski radio

Radio Zadar

Galešnjak : "Sad je na prodaju već skoro trećina otoka..."

13.02.2023.

13:35

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Srcoliki otočić Galešnjak u Pašmanskom kanalu

Srcoliki otočić Galešnjak u Pašmanskom kanalu

Foto: Filip Brala / Pixsell

Povećava se broj vlasnika terena na otočiću Galešnjaku koji svoje zemljište nude na prodaju za 300-injak eura po metru četvornom . Za kupnju nekretnine na otočiću koji je u javnosti poznat kao „otočić ljubavi“ jer ima oblik srca , zanimanje je izrazilo nekoliko stranih investicijskih fondova, kao i privatnih ulagača. No, njih čeka niz ograničavajućih faktora. 


Dok je u početnom oglasu prije nekoliko tjedana na prodaju na Galešnjaku bilo 33 tisuće metara četvornih odnosno petina otoka, u međuvremenu se za prodaju odlučilo još nekoliko vlasnika terena – kaže nam njihov predstavnik Silvestro Kardum : Sada se nudi skoro trećina otoka – skoro 42 tisuće kvadrata , za 13 milijuna eura. Privlačimo susjede lagano - izjavio je za Radio Zadar Kardum.

Na oglas se javilo par investicijskih fondova i par privatnih ulagača od kojih je jedan talijanski fond nudio organizaciju ekskluzivnih vjenčanja u podzemnoj restoranskoj dvorani, no njihova je ponuda odbijena jer su tražili preveliki postotak, to nije imalo smisla - navodi Kardum . Vlasnici u biti nude teren za turističko ulaganje : U autohtonom dalmatinskom stilu, nešto što će pridonjeti BDP-u Hrvatske, kao i naše lokalne zajednice, neku zanimljivu jedinstvenu ponudu- kaže predstavnik vlasnika terena na Galešnjaku. 


Po prostornom planu općine Pašman teren na Galešnjaku je poljoprivredno zemljište, kazao je za HRT načelnik Krešimir Čosić, ali planovi se mogu mijenjati u dogovoru s ulagačem, dodaje Kardum. 

Osim prostornog plana, veće zahvate u prostoru na nekom otočiću priječi još niz zakonskih propisa, komentirao je za naš radio Nikica Begonja, predsjednik strukovne grupe za posredovanje pri prometu nekretnina županijske gospodarske komore Zadar. Tu je najprije pravo prvokupa države odnosno lokalne samouprave, zatim proces utvrđivanja granica pomorskoga dobra koji jako dugo traje, a nakon toga treba još utvrditi je li dotična nekretnina spada u otočni kulturni krajobraz : 


Vi imate Zakon gdje na terenu do 3 Ha možete raditi neki OPG za neke određene djelatnosti, međutim vi na otocima imate pojam kulturni krajobraz u kojem se tretira kulturno dobro RH. Nećete dobiti nikakvu dozvolu ako u prostornim planovima JLS nije čisto definirano za ta područja kako što i na koji način možete dobiti dozvolu za neki OPG ili neki drugi vid gradnje. Imate zaista niz ograničavajućih faktora. Budite sigurni da o toj nekakvoj rasprodaji otoka na takav način nema ni govora - tvrdi Begonja koji je u poslu s nekretninama već 30 godina. 
Tonski prilog o prodaji terena na Galešnjaku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.