Hrvatski radio

Radio Zadar

Gdje je socijaldemokracija danas?

06.12.2014.

14:40

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi županijskoga SDP-a na današnjoj su tematskoj konvenciji raspravljali o socijaldemokraciji u današnjemu društvu. U trenutku globalnoga trenda smanjenja socijalnih prava, ni socijaldemokracija u Hrvatskoj ne može postići veće standarde, slažu se mnogi članovi socijaldemokratske partije.

Već gotovo petnaestak godina mučimo se oko teme, u kojem smjeru se kreće suvremena socijaldemokracija i kako bi trebalo izgledati pravedno i socijalno osjetljivo društvo, istaknula je predsjednica Županijske organizacije SDP-a Renata Sabljar Dračevac. Na novinarsku primjedbu da u današnjem neoliberalnom društvu i lijeve stranke poput SDP-a sve više gube značajke socijaldemokracije odgovara kao treba gledati kakvo je stanje u europi i zemljama u okruženju.

Mislim da smo mi u Hrvatskoj koliko-toliko sačuvali nekakve socijalne uvjete jedne socijalne države. Slažem se da bi moglo i moralo bolje. No najveći problem je što je imati pravednu i socijalnu državu izrazito skupo. A mi tu zakazujemo. Zakazujemo u prinosima, odnosno u količini dobara, koje uspijemo privrijediti kao zemlja, kaže Sabljar Dračevac. 

Renata Sabljar-Dračevac.

A na pitanje što zapravo socijaldemokracija može ponuditi u 21. stoljeću, posebno kada se pojavljuju nove stranke ljevice u Europi pa i u Hrvatskoj, pokušao je odgovoriti SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula.

Mislim da je odgovor na to pitanje još uvijek otvoren, dosta je neizvjestan. Ali budući da globalizacija proizvodi nove slojeve obespravljenih, a njih će netko trebati politički zastupati. Za razliku od primjera koje ste naveli oni uzimaju po jedan segment. Socijaldemokracija je ipak cjelovitiji projekt obnove ravnoteže u društvu koje je sada poprilično uzdrmano, ističe Picula

Jedno je sigurno - u globaliziranom svijetu neoliberalne ekonomije, u kojoj prijete sve veće socijalne razlike, tradicionalni konzervativci i socijaldemokrati morat će jasno zauzeti stranu ili će u njihov politički prostor uletjeti krajnje desne i lijeve stranke, što se već polako događa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.