Hrvatski radio

Radio Zadar

Gdje su najpovoljnije cijene nekretnina

12.02.2014.

11:59

Autor: N. Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najpovoljniji stanovi su u zagrebačkim Sesvetama, dok su cijene kuća za odmor najpovoljnije u Zadarskoj županiji - podaci su to istraživanja kojeg je u siječnju proveo internetski portal Centar Nekretnina.

Tržište nekretnina je prenapuhano. Cijene su previsoke, a potražnja mala. U moru crnih analiza i predviđanja, ipak veseli podatak da su cijene na godišnjoj razini niže i do 3,6 posto, a ulazak u EU otvara nove mogućnosti.

Najpovoljniji stanovi su u zagrebačkim Sesvetama, dok su cijene kuća za odmor najpovoljnije u Zadarskoj županiji - podaci su to istraživanja kojeg je siječnju proveo internetski portal Centar Nekretnina. I dok su na mjesečnoj razini cijene rasle za pola posto, na godišnjoj razini niže su za 3,6 posto - ističe Ivan Knežević iz Centra Nekretnina:

         "Zadarska županija ima najnižu cijenu što se tiče vikendica apartmanskih naselja i slično, s cijenom do 1600 eura po metru četvornom i to ovisi do dijela županija, dok su najskuplje cijene u Dubrovačko-Neretvanskoj i Splitsko-Dalmatinskoj s cijenom i do 2000 eura."

No, građani nemaju taj dojam. I dalje misle da su nekretnine preskupe: To nam je potvrdio i jedan od zadarskih agenata za nekretnine Zoran Marasović.

          "A slušajte, to je zakon tržišta, zakon potražnje i prodaje i interesa. U principu za naše standarde cijene definitivno jesu visoke, ali ako nešto prolazi na tržištu, to je tako…" - rekao je Marasović.

Marasović ističe da je potražnja prepolovljena u odnosu na zlatno doba prodaje nekretnina 2007.-2008. godine, ali nove mogućnosti na tržištu donio je ulazak u EU i tržište od pola milijarde europskih građana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.