Hrvatski radio

Radio Zadar

Godina povratka srdele

31.12.2014.

10:15

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kraj ove godine ribari će pamtiti po dobrim ulovima sitne plave ribe.

Dok inćun već par godina bilježi pad, ova godina potvrdila je najave stručnjaka da će se srdela vratiti u rekordnim količinama, kaže savjetnik više tvrtki za preradu ribe doktor Neven Bosnić...

              Ova godina je definitivno potvrdila naše najave da kreće godina srdele, ulovi su nestvarni, imali smo ovih dana mali lovostaj , lovilo se doslovno koliko tko ima kašeta u tunelu. Tko ulovi 10-ak tona ribe dnevno smatra se da ništa posebno nije ulovio. Velikim brodovima po 20 - 30 tona ribe dnevno se ulovi bez napora i neizvjesnosti. Sigurno je da će godina biti rekordna po ulovu, bilježimo čak i blagi oporavak pecature srdele, tako da je kraj godine donio osmijeh na lice ribarima i čitavom ribarskom sektoru.

Inćun već godinama bilježi pad i taj pad se nastavio i u ovoj godini, dodaje Bosnić. Svatko tko je igrao na kartu srdele i projektirao kapacitete u tom smjeru, pogodio je. Slijedi još nekoliko godina s rekordnim brojkama, tvrdi Bosnić.

Za 2015.godinu naš sugovornik koji godinama prati zbivanja u ribarstvu najavljuje investicijski zalet u uzgoju i preradi ribe na širem zadarskom području.

          10-ak ribarskih subjekata planira proširiti ili nadograditi kapacitete. U nekoliko gospodarskih zona ćemo imati velike investicije – Gaženica, Benkovac, Kali, Poličnik, Nin. Investicije u ribarstvu će dati konture koje će biti nositelj razvoja sektora idućih 20 godina,  smatra doktor Neven Bosnić. U značajnija ulaganja ubraja rekonstrukciju Cromarisovog mrijestilišta u Ninu, i smatra kako je marikultura okosnica razvoja ribarstva, ne samo na širem zadarskom području.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.