Hrvatski radio

Radio Zadar

Godišnja skupština Otočnog sabora

27.03.2014.

06:11

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U hotelu Kolovare danas će se na godišnjoj Skupštini okupiti članovi Otočnog sabora. Otočni sabor osnovan je s ciljem zaštite i promicanja zajedničkih vrijednosti, interesa i ciljeva za razvoj i poboljšanje kvalitete življenja na hrvatski otocima.

   Pored Izvješća predsjednika Otočnog Sabora o radu za predhodnu godinu i plana za iduće razdoblje na dnevnom redu se nalazi i tema „Položaj i status Hrvatskih otoka kroz provedbu Zakona o morskom ribarstvu i Odluke o razvrstavanju jedinice lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti“.

     Otočko malo ribarstvo ne stvara ni tajkune ni bogatune. Ono s jedne strane doista  omogućava da se u moru nešto ulovi za prehranu vlastite obitelji, ali malo je ribarstvo i puno više od toga. U njemu je bit otočkoga života, kulture, tradicije. Život uz more i od mora, skromno, ali ponosito, srž je kulture Dalmacije i Primorja. Radi se o oduzimanju stoljetnoga prava otočaninu koji je u gotovo svakom segmentu svoga življenja u podređenom položaju u odnosu na stanovnike kopna, koji višestruko masno plaća “privilegij” života na otocima bez industrije, školstva, zdravstva i perspektive. Poručili su iz Otočnog sabora uoči godišnje Skupštine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.