Hrvatski radio

Radio Zadar

Gotovina: Sviđa mi spomenik, tu mu je i mjesto

11.04.2014.

15:06

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Pakoštanima je otkriven spomenik prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, djelo akademskog kipara Joakima Gregova. Prikazuje ga kako sjedi na katedri kao učitelj hrvatske državnosti. Inicijativa je kako se čulo potekla od generala Ante Gotovine koji je poručio "Tu mu je i mjesto". Svečanosti je prisustvovao i predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko koji je istaknuo kako Tuđman ne pripada samo HDZ-u, jer bi na taj način bio izjednačen sa ostalim čelnicima stranke, on kaže pripada hrvatskom narodu i državi.

Otkrivanju brončanog spomeniku na glavnoj rivi okupilo je 300 tinjak mještana. Dojmovi su većinom pozitivnu, ne bilo je i komentara kako se predsjedniku Tuđmanu takva počast trebala odati i ranije.

"Puno nam znači ovaj spomenik, radi se o osobi koja je stvorila Hrvatsku....... On nam je nakon 900 godina dao slobodu.... Znači nam puno, ali mislim da smo ovo trebali imati i prije, za njega bi se u Hrvatskoj trebalo znati od rođenja." - bili su neki od komentara mještana.

U svom obraćanju akademski kipar, fra Joakim Gregov naglasio je kako je u izradu kipa krenuo nakon razgovora s generalom Gotovinom koji ni ovoga puta nije mogao izbjeći pitanja novinara, planira li ulazak u politiku:

"Meni se svidjelo, i rekao sam da li bi to moglo biti tu, oni su se složili...., Ptica leti s dva krila, i s lijevim i desnim, važno je jedno i drugo, jaz ne bi trebao biti, ja sam ribar" - odgovorio je znakovito general Gotovina.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je kako Tuđman ne pripada samo HDZ-u, jer bi na taj način bio izjednačen sa ostalim čelnicima stranke, on kaže pripada hrvatskom narodu i državi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.