Hrvatski radio

Radio Zadar

Grad Zadar: Smanjene naknade za novorođenčad

24.01.2014.

15:15

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odluku o smanjenju naknade za novorođenčad iz Grada Zadra objašnjavaju kao posljedicu kriznih godina. No gradski dužnosnici nisu željeli dodatno objašnjavati ovaj nepopularan potez. Od ove godine sva novorođenčad dobiva dvije tisuće kuna, za tisuću kuna manje koliko su obitelji dobivale za drugo dijete, odnosno 3 tisuće kuna manje koliko je grad isplaćivao za treće dijete.

Teško je danas bilo doći do službenog komentara na Odluku o smanjenju naknade za novorođenčad u gradu Zadru. Iako smo svjesni kako nepopularne odluke nije ugodno komentirati i objašnjavati, to bi trebalo činiti, ne samo zbog službe posla, već pogotovo kad se radi o odlukama koje se tiču tako važne populacijske politike. 

Odluku o smanjenju naknade za novorođenčad iz Grada Zadra objašnjavaju kao posljedicu kriznih godina. Podsjećamo, od ove godine sva novorođenčad dobiva isti iznos - dvije tisuće kuna. To je za tisuću kuna manje koliko su obitelji dobivale za drugo dijete, odnosno 3 tisuće kuna manje koliko je grad isplaćivao za treće i svako slijedeće dijete. Iako smo objašnjenje za ovu nepopularnu odluku, koju se u javnosti i medijima ovih dana dovodi u s vezu s onom popularnom o smanjenju prireza, i to na način kako će se manjak sredstva od prireza uštediti, uz ostalo, na manjem izdvajanju za novorođenčad, pročelnik Upravnog Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut, nakon naših brojnih poziva, očito nemajući što dodati na sve to, uputio nas je na glasnogovornicu Ivanu Dadić koja je izjavila kako Zadar u odnosu na neke druge hrvatske gradove i unaatoč smanjenu dalje izdvaja više za novorođenu djecu.

No što reći na susjedni Gospić, koji u istim kriznim vremenima( ima proračun u visini 75 milijuna kuna) za prvo dijete daje 4 tisuće kuna, drugo pet, treće šest, a svako slijedeće sedam tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.