Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradsko vijeće Milwaukeeja odobrilo sestrinstvo sa Zadrom

10.12.2014.

09:29

Autor: HRT centar Zadar / Grad Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko vijeće Milwaukeeja, Wisconsin, SAD, 25. studenog 2014. usvojilo je „Rezoluciju o uspostavi sestrinskih odnosa između Grada Milwaukeeja i Grada Zadra“. Sljedeći korak u proceduri bratimljenja/odnosno uspostave partnerskih odnosa po principu „Sister Cities Internationala“ je potpisivanje Sporazuma o suradnji od strane gradonačelnika obaju gradova, koje će uslijediti po dobivanju suglasnosti i od Gradskog vijeća Grada Zadra, odnosno donošenja odluke za zaključenje Sporazuma, na temelju prijedloga gradonačelnika Grada Zadra.

Sama inicijativa potekla je od Saveza hrvatskih društava (Federation of Croatian Societies, Inc.) u Milwaukeeju, koja je formalni predlagatelj rezolucije, prigodom otvaranja izložbe „Čudesna Hrvatska“, u Gradskoj vijećnici Milwaukeeja u listopadu 2013., kada su za buduću suradnju izabrali upravo Zadar. Generalna konzulica RH u Chicagu, dr. Jelena Grčić Polić odmah se angažirala i podržavajući ovu inicijativu i poštujući procedure jedne i druge države, napravila sve potrebne korake.Uslijedila je prepiska voditeljice Odsjeka za međunarodnu suradnju u Gradu Zadru, gđe Anite Gržan Martinović s predstavnicima uspostavljenog Odbora za sestrinske gradove u Gradu Milwaukeeju, te predsjednikom Saveza hrvatskih društava, g. Paulom Lucasom i naravno dr. Grčić Polić, koja je koordinirala ovaj projekt.

Gradonačelnik Zadra g. Božidar Kalmeta, u skladu s procedurom, poslao je pismo namjere gradonačelniku Milwaukeeja, g. Tomu Barrettu u kojem izražava voljnost i zainteresiranost Grada Zadra za uspostavom suradnje s Milwaukeejem, a povodom čega se generalna konzulica RH, dr. Grčić-Polić sastala s gradonačelnikom Milwaukeeja i njegovim stručnim suradnicima i predsjednikom Gradskog vijeća g. Michaelom Murphyem te trojicom čelnika hrvatske zajednice u Milwaukeeju, Paulom Lucasom, Johnom Braovcem i Damirom Braovcem krajem ožujka 2014. Nakon toga slijedi prijedlog njihovog Odbora za sestrinske gradove i održane su tri sadržajne rasprave, tj. saslušanja.

Veoma je važnu ulogu odigrala dobro pripremljena prezentacija Zadra, njegovih karakteristika i njegovih potencijala pred Odborom za sestrinske gradove Milwaukeeja, koju je, uz manje dopune i prijedloge sa zadarske strane, odradio g. Paul Lucas. Prijedlog je nakon prezentacije jednoglasno podržan i poslan dalje u proceduru, nakon čega smo ubrzo dobili ovu sjajnu vijest o usvajanju Rezolucije. Svojom odlukom Grad Milwaukee potvrđuje kako će ovakav način uspostave suradnje dvaju gradova biti na korist svih njegovih građana, a posebno na polju gospodarske suradnje i poljoprivrednog razvitka, zdravstvene skrbi, obrazovanja i sveučilišne suradnje, kulturne razmjene, turizma i razvitka društvene svijesti.

Milwaukee broji oko 594, 833 stanovnika u samom gradu, prosječne dobi od 31 godinu. Njegovo stanovništvo je miješano, zahvaljujući različitim valovima doseljenika. Sredinom 19. Stoljeća. U samim početcima doseljavanja, najviše su se doseljavali Nijemci, zatim Poljaci, a u ranim godinama 20. Stoljeća među brojnim europskim doseljenicima bio je i veliki broj Hrvata.  Danas u Milwaukeeju postoji brojna, dobro razvijena hrvatska zajednica, aktivne su dvije hrvatske crkve, značajan nogometni klub, koji ima i svoje povijesno značenje i osnovan je veliki Hrvatski park u kojem se održavanju različite proslave i festivali. 55% stanovništva izjašnjava se kao pripadnici neke od najvećih svjetskih religija, od koje postotka se 58% izjašnjava kao rimokatolici, a 23% kao luterani.

Političku većinu u gradu predstavljaju Demokrati, a grad se odlikuje i po popularnim gradonačelnicima koji zbog svojih rezultata, ostaju po više mandata.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.