Hrvatski radio

Radio Zadar

08:27 / 30.08.2014.

Autor: RZD

Grkokatolički vjernici hodočaste sv. Šimi

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se održava hodočašće grkokatoličkih vjernika Križevačke eparhije relikviji sv. Šime u Zadru, a povodom svečane predaje moći sv. Šimuna, koje će nadbiskup Želimir Puljić svečano predati Grkokatoličkoj župi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom 21. rujna..

 Ova novosagrađena crkva već posjeduje moći bl. Alojzija Stepinca, a zbog velikog značaja i kulta svetog Šimuna u grkokatoličkom obredu, Križevačka je eparhija tražila dijelić sačuvanog tijela sv.Šimuna koje se čuva u Zadru.

     Tim povodom  grkokatolici iz Križevaca, Zagreba, Jastrebarskog i Žumberka hodočastili su u crkvu sv. Šime  gdje je  križevački vladika Nikola Kekić predvodio svečanu arhijerejsku službu Božju po istočnom obredu.

 

   Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odlučio je darovati djelić tijela sv. Šimuna (relikviju) za novosagrađenu grkokatoličku župnu crkvu u Jastrebarskom. Grkokatolici, kao i rimokatolici, poznaju dobro ovog novozavjetnog sveca koji je na svojim rukama primio Isusa Krista u Jeruzalemskom hramu te ga svečano slave na blagdan Susreta ili Prikazanja u Hramu 2. veljače, kao i na svagdanjoj večernjoj molitvi moleći njegov hvalospjev "Sad otpuštaš slugu svojega". U sklopu hodočašća vjernici će posjetiti i Katedralu sv. Stošije (Anastazije) gdje će se pokloniti njezinim moćima, crkvu Gospe od zdravlja, u kojoj je u svoje vrijeme služio i sv. Leopold Mandić, te grad Nin i crkvicu sv. Križa.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.