Hrvatski radio

Radio Zadar

Hitna stiže u rekordnom roku

21.08.2014.

14:08

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za vrijeme turističke sezone kada se broj stanovnika u nekim mjestima višestruko poveća iznimno zahtjevan posao imaju timovi hitne medicine. Na zadarskom području Hitna stiže u rekordnom roku , a posebno se ističu timovi na Viru.

Od svih intervencija Hitne pomoći na zadarskom području oko 80 posto odnosi se na nehitna stanja, što je još uvijek veliki postotak. Međutim, statistički pokazatelji ipak su bolji u odnosu na 2011.-tu kada je osnovan Zavod za hitnu mediciinu Zadarske županije. Tada je taj postotak iznosio čak 97 posto - doznajemo od ravnateljice Zavoda Davorke Krnčević.

       Tijekom prvih osam mjeseci ove godine Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije putem svojih 9 ispostava i dvije dodatne ljetne ispostave pružio je ukupno 42 433 intervencije. Od tog ukupnog broja intervencija čak 80 posto se odnosi na nehitna stanja.

Svima koji su se obratili za pomoć, ističe ravnateljica Krnčević, pomoć je i pružena a nakon toga su informirani gdje i kako mogu dobiti sličnu uslugu kako bi ubuduće rasteretili Zavod za hitne intervencije koje unatoč ljetnoj gužvi pružaju u rekordnom roku. Posebno se ističu tri tima koja djeluju na Viru. O njihovom uspjehu ravnateljica Krnčević posebno naglašava:

       Izuzetno dobre uspjehe u postocima koji se odnose na reanimacije i utapljanja, tu smo postigli što se kaže svjetski prosjek. Isto tako je vrlo važno upozoriti na činjenicu da su timovi na tom području u prosjeku izlazili na mjesto intervencije za 4,8 minuta što je najbolje vrijeme od svih ispostava na području Zadarske županije.  

Timovi na Viru s radom počinju 1.lipnja.  I ove je godine kao i lani njihov rad dogovoren do 31. kolovoza, ali se očekuje ugovor i za rujan jer najčešće postoji potreba zbog posezone - zaključuje ravnateljica Davorka Krnčević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.