Hrvatski radio

Radio Zadar

U Jutarnjem programu ugostili smo povratnike iz Australije i Njemačke

31.01.2023.

10:45

Autor: Suzana Dražić

Christian Giebner i Ivana Đirlić Šindija

Christian Giebner i Ivana Đirlić Šindija

Foto: Suzana Dražić / Radio Zadar

Kada svakodnevno slušamo koliki broj ljudi odlazi iz Hrvatske u potrazi za boljim životom, onda vijest da postoje i oni koji se vraćaju zaista raduje, a pomalo i budi nadu. U Jutarnjem programu Radio Zadra ugostili smo Ivanu Đirlić Šindija koja se vratila iz Australije i Christiana Giebnera koji je s obitelji došao u Zadar iz Njemačke.


Na blagdan Svete Stošije, na inicijativu nekoliko povratnika - Ivane Đirlić Šindije i Christiana Giebnera  održan je susret povratnika da bi se upoznali i fotografirali se te na taj način pokazali da  povratnika ima.

Povratnici

Povratnici

Foto: Expats Zadar / Radio Zadar

Gostujući u programu Radio Zadra, Ivana i  Christian objasnili su kako postoje razni razlozi zašto su neki Hrvati otišli iz Hrvatske, isto tako i zašto su se brojni odlučili vratiti. Ivana se vratila iz Australije, a kaže kako potraga za boljim životom nije bila razlog odlaska. Naglasila je i kako su oni koji su rođeni u inozemstvu, oni koji su otišli u djetinjstvu i oni koji su otišli u zrelijoj dobi potpuno različite kategorije i imaju različita očekivanja i iskustva pri povratku u Hrvatsku. 


Christian Giebner se vratio iz Njemačke. Rođen je u Berlinu. Supruga je Nijemica i imaju sina od šest godina, a u Zadru žive 8 mjeseci. 

Ivana i Christian

Zašto su se odlučili vratiti baš u Zadar?


Christian  kaže kako je supruga htjela biti u blizini mora, a njegovi su roditelji uvijek bili na Pagu preko ljeta. Zato je došlo do odluke da će se doseliti baš u Zadar. Ivana je naglasila kako je njen život u Hrvatskoj bio poprilično dobar. Odluka da odseli u Australiju dogodila se iz znatiželje. Trebala je tamo ostati godinu dana, na kraju je stjecajem okolnosti, ostala osamnaest. Ipak, veza s Hrvatskom je uvijek ostala, a iskustvo života u inozemstvu promijenilo joj pogled na Hrvatsku. 

Ivana i Christian

Svakako, ljubav prema domovini ono je što je vratilo većinu povratnika doma.

Povratnici

Povratnici

Foto: Expats Zadar / Radio Zadar

Ljubav prema domovini ono je što vraća većinu povratnika doma

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Jutro uz Radio Zadar

Svako jutro iz sata u sat donosimo vam najnovije informacije iz zemlje i svijeta. Govorimo o stanju na prometnicama i kakvo nas vrijeme očekuje. Možete besplatno oglasiti sve što prodajete ili kupujete, a društvene aktualnosti i svakodnevne životne probleme, s vama komentiramo u kontakt programu.

Poslušajte u Slušaonici