Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatska bira predsjednika

28.12.2014.

10:25

Autor: vš/nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove snježne nedjelje Hrvatska bira predsjednika ili predsjednicu države. O tome tko će biti na čelu države idućih 5 godina odlučuje oko 3 milijuna 800 tisuća birača. Prve rezultate Državno izborno povjerenstvo počet će objavljivati već od 20 sati, jedan sat nakon zatvaranja birališta.

Svih 67 biračkih mjesta na području grada Zadra otvoreno je jutros u sedam sati - a kako je s ostatkom županije rekla nam je zamjenica predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Jadranka Nižić-Peroš.

-   U Zadarskoj županijji imamo 242 izborna mjesta i 13 posebnih biračkih mjesta. Sve protječe u redu. Za sada nema posebnih poteškoća, nadamo se da će birači izići u što većem broju na glasovanje - rekla je Nižić Peroš dodajući kako do sada u zaleđu i ličkome dijelu Zadarske županije, zbog vremenskih nepogoda također nije bilo problema.

Birališta su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19 sati.

Bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali - 50 posto plus jedan glas. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji će se održati 11. siječnja 2015. Za predsjednika, odnosno predsjednicu može se glasovati na 6.350 biračkih mjesta - 6.260 u Hrvatskoj i 90 u inozemstvu u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u 50 država.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.