Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatska udruga sudaca o sucu Rogiću

22.10.2014.

16:40

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Priopćenjem za javnost zadarski ogranak Hrvatske udruge sudaca reagirao je na nedavne medijske istupe predsjednika Općinskoga suda u Zadru Željka Rogića. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Povodom učestalih medijskih istupa predsjednika Općinskog suda u Zadru Željka Rogića kojima se u posljednje vrijeme iznosi niz pogrešnih i netočnih tvrdnji i pogrešno obavještava javnost dužni smo na njega reagirati i pozivamo vas da ovo reagiranje objavite.

Svaki sudac, a prije svega predsjednik suda kada govori o svom radu i o radu suda na čijem je čelu  treba nastojati da njegov nastup bude utemeljen na propisima, a izneseni stavovi i njegovo sveukupno istupanje u skladu s osnovnim činjenicama te Kodeksom sudačke etike.

Javno povjerenje i poštivanje pravosuđa su jamstvo učinkovitosti pravosudnog sustava, a ponašanje sudaca u njihovim profesionalnim i privatnim aktivnostima je za  pripadnike javnosti iznimno bitno za vjerodostojnost sudova.

Suci i predsjednici sudova moraju  biti u stanju zadržati svoju neovisnost i nepristranost suzdržavanjem od bilo kakvog osobnog iskorištavanja odnosa s novinarima te izbjegavati javno i činjenično neutemeljeno komentiranje sudaca i predmeta čije je rješavanje u tijeku.

Smanjenje broja neriješenih predmeta je za svakog suca, a i predsjednika dužnost, obveza, a i izazov, ali poštivanje Ustava, zakona, Sudskog poslovnika i Kodeksa sudačke etike u niti jednom trenutku ne smije bio pretpostavljeno želji za svakodnevnim medijskim isticanjem rezultata „ svog “ rada i iznošenjem niza neutemeljenih tvrdnji. S tim u svezi, a protivno neprovjerenim tvrdnjama koje su objavljene u medijima, i prije mandata aktualnog predsjednika Općinskog suda u Zadru, prema javno dostupnim podacima, taj sud je smanjivao godišnje zaostatke prosječno više od 4 000 spisa godišnje radeći sa značajno manjim brojem sudaca nego danas.

Nedopustivo je da predsjednik suda  poimenično  proziva  suce da su zaposleni „ preko veze“, da su „ neradnici „, da „ samo gledaju kako će na pauzu, pa da je produlje na sat vremena „, da sve suce ocjenjuje sa ocjenom +2 do -3 i da iznosi i niz drugih optužbi bez ikakve utemeljene osnove iako sasvim suprotno proizlazi iz službenih rezultata Općinskog suda u Zadru kojima se predsjednik suda tako rado hvali.

Konačno, poštivanje Kodeksa sudačke etike je sudačka obveza te je predsjednik suda u slučaju „ nerada“  sudaca dužan  pokrenuti protiv takvog suca stegovni postupak čime bi se „ nerad „ sankcionirao, te je dužan poduzimati i druge zakonom propisane mjere koje mu kao čelniku sudske uprave stoje na raspolaganju ako za njih ima mjesta, a ne uopćeno javno osuđivati suce bez poduzimanja ikakvih konkretnih postupaka, a posebno kada za to nema nikakve stvarne osnove.

                                                                                                              Udruga hrvatskih sudaca

                                                                                                             Upravni odbor Ogranka Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.