Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatski piloti obaraju rekorde

06.11.2014.

14:38

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Piloti 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva ostvarili su 50 tisuća sati leta na zrakoplovu Pilatus PC 9 i to bez ikakvoga incidenta. Tim povodom održana je svečanost, na kojoj su bili i predstavnici švicarskoga proizvođača najpopularnijega trenažnoga aviona.

Bojnik Željko Harapin, zapovjednik eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze do sada je skupio dvije tisuće sati leta. No, avion kojim leti on i njegove kolege, Platus PC9, švicarskoga proizvođača, u više od 15 godina korištenja odradio je 50 tisuća sati leta. To se u svijetu zrakoplovstva itekako obilježava, posebno kada gotovo nikakav incident nije zabilježen. 

Taj nalet definitvno ukazuje na to da smo ostavrili nešto vrhunsko u svijetu zrakoplovstva, bez nekog većeg incidenta. Gotovo da nije bilo incidenta uopće. A, pogotovu zato što je pilatus napravio takvu platformu koja je vrlo stabilna i vrlo kvalitetna za provedbu letačke obuke. Tako da smo zadovoljni da surađujemo s Pilatusom, što imamo ovako dobar avion, što je dio cijelog procesa ostvarivanja 50.000 sati, ali ključ cijelog uspjeha je u osoblju, izjavio je bojnik Harapin. 

Da nam nisu takvi piloti i tehničko osoblje, ni general Dražen Ščuri, zapovjednik ratnog zrakoplovstva, ne bi se tek tako mogao pohvaliti.  

To samo dokazuje da je ekipa iz eskadrile profesionalna, kako pilotski, tako i tehnički sastav. Letjeti 50.000 sati bez ozbiljnog ugrožavanja sigurnosti leta, bez iakkvih oštećenja na avionu, to je stvarno profesionalizam i profesionalne izvršavanje zadaće. Ali, rijetko koja je eskadrila obilježila 50.000 sati leta bez incidenta, kaže zapovjednik HRZ-a i PZO-a.  

Predstavnici švicarskoga proizvođača za današnju su prigodu doletjeli u Zemunik s tvrtkinim zrakoplovom koji je samo zbog toga bio oblijepljen oznakama naše eskadrile. Nadaju se i daljnjoj suradnji, a hoće li nam prodati nove trenažne zrakoplove, ovisit će prije svega o novcu, kojega trenutno baš i nemamo. Do tada će naši piloti nadamo se, nastaviti obarati rekorde na 20 postojećih pilatusa, na kojim obučavaju i kolege iz Omana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.