Hrvatski radio

Radio Zadar

I Zadar među turističkim rekorderima

09.09.2014.

11:04

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar turizma Darko Lorencin predstavio je u Zadru turističke rezultate u prvih osam mjeseci ove godine. Hrvatska je ove godine zabilježila 5,3 posto više dolazaka i 2,3 posto više noćenja.

           Rezultati su to s kojima je ministar zadovoljan. Najveće poraste u kolovozu bilježe Splitsko-dalmatinska županija s 8,3 posto, Ličko-senjska sa 7,3 posto i Zadarska županija sa 6 posto više noćenja. Svi ovi podaci dokazuju da pored sunca i mora u Hrvatskoj zaživljavaju i drugi oblici turističkih proizvoda - od kulturnih i rekreacijskih do svih drugih - rekao je na konferenciji za novinare u Zadru ministar turizma Darko Lorencin. Također je istaknuo kako je unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama kolovoz i više nego nadoknadio nedostatke iz srpnja te da se do kraja godine može očekivati ukupan porast u turizmu od 2 do 3 posto što je na razini prošle godine.   

              Direktor zadarske Turističke zajednice Zvonko Šupe također se pohvalio dobrim rezultatima - za prvih osam mjeseci Zadar bilježi 16 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja. Prvi je to put da je Zadar već u kolovozu upisao milijunto turističko noćenje, a do kraja godine očekuje se i milijun i pol noćenja.

            U Zadru su u kolovozu ostvarena dva turistička rekorda. Registrirano je 409 tisuća noćenja, što je najviše ikad zabilježeno tijekom jednog mjeseca. U prvih osam mjeseci grad Zadar posjetilo je 290 tisuća gostiju, koji su ostvarili milijun i 87 tisuća noćenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.