Hrvatski radio

Radio Zadar

Ima li Grad Zadar sluha za obrtnike?

02.04.2014.

11:15

Autor: B. Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga obrtnika Zadar nada se kako će Grad Zadar ipak prihvatiti njihov zahtjev da se dijelu obrtnika smanji najamnina gradskih prostora za 20 posto.

Zašto Grad Zadar nema razumijevanje za svoje obrtnike, pitaju se u Udruženju obrtnika Zadar nakon što su od Grada dobili negativan odgovor na njihov prijedlog o smanjenju najma dijelu zadarskih obrtnika. Radi se o tradicijskim i deficitarnim obrtima koji čine dušu ovoga grada i obogaćuju njegovu turističku ponudu, kažu obrtnici.

Nakon što je od 1. og siječnja ove godine Grad Zadar postao obvezan plaćati PDV na prihod od najma gradskih prostora on je taj trošak prebacio na zakupnike. Time  je dijelu obrtnika koji su ionako u teškoj situaciji trošak poslovanja povećan za 25 posto. Radi se o 26 zadarskih obrtnika koji nisu u sustavu PDV-a te im taj novi trošak neće biti vraćen kroz povrat poreza. Udruga obrtnika Zadar stoga je od Grada Zadra zatražila da se tim obrtnicima smanji najamnina za 20 posto no Grad je naš prijedlog odbio , kaže predsjednik Udruženja Mladen Malta:

         " Zašto 26 zadarskih obrtnika nema razumijevanje svoga grada -  ne znam. S ovim našim zahtjevom ne tražimo ništa posebno, osim gole egzistencije za tih 26 obitelji. "

Neki od tih obrtnika su već druga ili treća generacija u tim prostorima. Zdenka Božin-Skoblar:

         " Mislim da bi grad trebao prepoznati interes i potrebu za očuvanje ovih naših malih obrta jer oni su dio našeg grada pa bi to trebali i ostati."

Smanjenje najma, grad bi mjesečno stajalo između 15 i 18 tisuća kuna , kaže Malta:

         " Na kolegiju, gradonačelnik je pitao svoje pročelnike kako možemo pomoći domaćim poduzetnicima. Na stolu mu je bio taj zahtjev, mogao je pomoći, ne znam zašto nije?."

Tih je dana, dodaje Malta u gradskoj tvrtki Višnjik zaposlen i novi direktor:

          " Svi mi znamo kako Višnjik posluje, s kojim gubitkom i kojim brojem djelatnika i direktora. Mislim da bruto plaća tog novog direktora iznosi isto onoliko koliko bi došao i popust za naših 26 obrtnika. Možete i vi procijeniti kome bi trebalo pomoći, ili tom jednom direktoru odnosno jednoj obitelji ili 26 obitelji za iste novce."

S druge strane tih 26 obrtnika Gradu plaća najam, u gradski proračun uplaćuju i razne poreze, prireze, komunalna davanja, spomeničku rentu i ostalo, tako da bi ako obrtnici stave ključ u bravu grad mogao izgubiti daleko više nego što je traženo smanjenje najma. Stoga se u Udruženju obrtnika Zadar nadaju kako će im Grad ipak izaći u susret tim više jer su iz istog razloga uvođenja PDV-a svojim obrtnicima najam smanjili Zagreb, Osijek, Šibenik, a slična pomoć obećana je i obrtnicima u Puli i Rijeci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.