Hrvatski radio

Radio Zadar

Ima li mjesta za toliko betona?

13.01.2014.

15:52

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od desetljeća Petrčane čekaju uređenje obalnoga pojasa. Idejno rješenje je u postupku ishođenja lokacijske dozvole. Bude li novca, radovi će početi ove godine. Paralelno s tim, za mjesto važnim projektom koji će riješiti promet uz rivu, šetnicu, privezišta i trgove za javna događanja, u zatvorenoj petrčanskoj uvali hotel Pinija planira izgraditi privatno turističko privezište za 70-ak brodova.

Ima li mjesta za toliko betona u petrčanskoj uvali? Ilustrirat ćemo sa samo nekoliko podataka. Privatna marina produžit će postojeći obalni zid i protegnuti lukobran dug 90-ak metara. Vezove će osigurati i pontonskim konstrukcijama. S druge strane, u istoj uvali prema Idejnom rješenju uređenja obalnog pojasa Petrčana predviđa se uz ostalo nasipavanje 4 metra u more kako bi se osigurala površina za šetnicu i nogostup. Izgradio bi se 138 metara dug lukobran.

        " Postojeća mreža vezova može primiti 120 brodova. Plus, ispred samoposluge izgradit će se mul s kojega će se ići na školjeru i tamo će biti još 30-ak vezova. To je nama sasvim dovoljno "

Velimir Čubrić predsjednik Mjesnog odbora Petrčana, kao i većina drugih mještana zadovoljan je idejnim rješenjem uređenja obalnoga pojasa koji je izradio arhitekt Bogdan Marov. Ova druga turistička marina, smatra, sasvim je nepotrebna:

        " Sad smo se ponovno vratitli obiteljskom turizmu. Imali smo Engleze. U "Piniji" nas nisu pitali želimo li "festivalski turizam" kad su ih doveli prvi put, niti su nas pitali što mislimo kad su ukinuli Garden. Cijelo mjesto živi 'kako Pinija' hoće. Prije nove godine imali smo sastanak da se usaglasimo o tome da ne želimo privatnu marinu u našoj vali "

Zbog iznimne osjetljivosti, kada je u pitanju gradnja na pomorskom dobru, ovaj gradski projekt na čekanju je od:

        "2000. godine. Stalno nam je falio neki dokument, nego odobrenje, suglasnost. Sad Pinija u samo tri mjeseca dolazi u fazu da može graditi. Tu meni nešto ne miriše dobro"

Sumnjičavi su i mještani:

- Ja sam apsolutno protiv tog turističkog privezišta jer će nam upropastiti jedinu plažu na kojoj se ljeti možemo kupati besplatno. To je plaža cijelog Zadra.

- Uništit će prirodnu lipotu Petrčana…

A što kaže ministarstvo okoliša koje će, u konačnici privatnom investitoru dati zeleno ili crveno svjetlo. Iz Službe za procjenu utjecaja na okoliš uočili su potrebu da se Elaborat za Turističko privezište ispod hotela Pinija dopuni opisom mogućih utjecaja s obzirom na zahvat uređenja obalnoga pojasa Petrčana. Postupak je u proceduri.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 h

Nadin 2022

Kušanje vina