Hrvatski radio

Radio Zadar

Ima li Zadar dovoljno javnih špina?

16.11.2022.

13:31

Autor: Maja Milin

Javna špina na Trgu pet bunara

Javna špina na Trgu pet bunara

Foto: Projekt "Žedni grad" / -

Prema riječima aktivista Saše Šimprage, voditelja projekta „Žedni grad”, javno dostupna pitka voda pokazatelj je komunalnog, javno-zdravstvenog i civilizacijskog standarda. Provodeći istraživanje u nizu dalmatinskih gradova Šimpraga je naišao na poražavajuće podatke – nedostatak javno dostupne pitke vode je alarmantan. 

Šimpraga Split ističe kao grad koji najbolje stoji s javnim špinama dok je Trogir na dnu ljestvice. 


- Zadar je tu možda u najnezavidnijioj situaciji. To je grad s izrazito niskim komunalnim standardom po pitanju u javnom prostoru dostupne besplatne pitke vode. 


Paradoks je u tome što s jedne strane imate grad izrazito bogate povijesti u kojem je javno dostupna voda i kroz mrežu bunara i javnih česmi uvijek imala svoje mjesto a danas je to svedeno na nekoliko, uglavnom, neispravnih špina, kaže Šimpraga uz napomenu kako je temeljem projekta „Žedni grad” Grad Zadar prepoznao inicijativu i stavio u funkciju špine na Trgu pet bunara. 


No ostaje potreba za novim špinama u perivoju Vladimira Nazora ili na zadarskoj Rivi, kaže Šimpraga. 

Saša Šimpraga o špinama u perivoju V. Nazora

Da i u Gradu razmišljaju o javnim špinama potvrdio nam je pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertino Dujela.  


- Nerijetke su intervencije u prostoru rubnih Mjesnih odbora gdje realiziramo priključak, postavimo špinu na omiljena okupljališta građana bilo da je riječ uz sportske terene, trgove i slično. 


Daleko izazovniji su zahtjevi postavljanja špina u povijesnoj jezgri, zoni obuhvata konzervatora jer sam dizajn zahtjeva projektiranje uz prethodne suglasnosti nadležnih službi, kaže Dujela i navodi kako je zasad javno dostupna pitka voda na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića dok će planiranom rekonstrukcijom i obnovljena Riva dobiti svoju špinu. 

Pročelnik Dujela o javnim špinama u Zadru

I dok Zadrani gotovo jednoglasno tvrde kako u Zadru nema dovoljno javnih špina, u Vodovodu ističu da je za dobivanje priključka potrebna inicijativa i uredna dokumentacija. 


- Moram napomenuti da voda nikad nije besplatna. Netko ju mora platiti. Javne špine imaju svoje brojilo i uglavnom trošak snosi Grad Zadar. Mislim da je puno pametnije postavljati špine na potisak kako bi se voda racionalnije trošila i naravno važno je da građani i gosti grada špine čuvaju, ističe Tomislav Matek, direktor zadarskog Vodovoda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.