Hrvatski radio

Radio Zadar

Ipak se može

21.07.2014.

13:43

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko 3 i pol milijuna kuna općinskih dugova zatekao je prije 13 mjeseci novi načelnik Općine Kukljice Marin Boško. Danas, dugovi su smanjeni za 2 milijuna kuna i to bez uvođenja novih nameta mještanima. Što više, oni su značajno smanjeni čime je mještanima ostalo više novca za osobnu potrošnju.

Na početku, bilo je to za nas vrlo neizvjesno razdoblje, rekao nam je načelnik Marin Boško:

Mi praktički nismo niti uplatnice iz komunalnog poduzeća mogli poslati, jer se nije platilo programerima koji ih izrađuju, a kad smo platili programera onda nisu mogle uplatnice poštom ići jer nije bila plaćena dugo vremena poštarina.

Počelo se lagano štedjeti na 50-tak različitih stavki, među kojima i na načelničkoj plaći. Što je za mještane još važnije, nameti se nisu dizali, već su se smanjili:

Sad je i za svu djecu besplatan vrtić, ne naplaćujemo sezonski parking, ne naplaćuje se više naknada za groblje. Manja je cijena za vodovodni i kanalizacijski priključak, pa za geodetsku izmjeru se smanjila naknada sa 4 000  na 2 500 kuna. Komunalni doprinos je smanjen skoro za pola, za novogradnju, s 90 kuna na 50, pa legalizacija s 9 kuna na 5 kuna po kubiku i tako, bilo je dosta toga. - kaže Boško. 

Unatoč smanjenim nametima općinski prihod ostao je isti ističe:

Ako dižete te namete, kad idete vraćati te obveze to razljuti  ljude. Onda vam slabije plaćaju. Drugo, neki nemaju za platiti ili neće, pa im morate ići ovrhama, pa dok to naplatite je puno teži put. Kad im smanjite ili im ostavite isto, objasnite točno što od njih očekujete, što ćete raditi u budućnosti, onda oni redovno i plate, znaju u kom smjeru idete i ostavljate im više novca u vlastitom džepu, potičete njihovu potrošnju.

Štednja će se kaže nastaviti , kaže načelnik Boško te se nada kako će za godinu dana općinska dugovanja biti svedena na nulu.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.