Hrvatski radio

Radio Zadar

Iskustvo ispred diplome

08.05.2014.

17:08

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treba li naš turizam zaposlenike s visokom stručnom spremom ili ne, što se traži na tržištu rada, neka su od brojnih pitanja otvorenih na tribini koja je okupila desetak velikih poslodavaca iz lokalnog turističkog sektora i studente i profesore Odjela za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog Sveučilišta. "Poštujemo vašu diplomu, no rad je nešto drugo" - kažu poslodavci, studenti pak odgovaraju uz školu je teško steći i iskustvo, no imamo znanje. Profesori upozoravaju kako u našoj županiji trebamo podići razinu turističke usluge.

Kao uvod u raspravu predstavljeni su rezultati istraživanja provednog među poslodavcima. Tako se moglo doznati kako se prilikom zapošljavanja traži znanje više stranih jezika, zanimljivost je svakako kako je na prvom mjestu francuski jezik. Uz to, traži se informatičku pismenost, tu je posebno istaknuto poznavanje popularnih društvenih mreža preko kojih se odvija sve više posla i promidžbe, zatim znanje iz računovodstva, a sve više se traže i komunikacijske vještine.      

Poštujemo vašu diplomu, no rad je nešto drugo. Na prvom mjestu je vaše iskustvo, a nakon toga vrednujemo vašu želju i ambiciji - često se moglo čuti od poslodavca.

Nije primarno da netko ima radno iskustvo, dakle zaposlit ćemo nekoga i bez toga, ali on mora pokazati velik interes, da ima želju to raditi....Možda vas taj sustav priprema za direktora, možda jednog dana to i postanete, ali do toga treba doći.

Studenti pak poručuju teško nam je doći do tog iskustva jer smo vezani uz nastavu.

Nije mi problem krenuti od početka, raditi kao sobarica, ali imala sam sreće, već sam za vrijeme studija pronašla posao na recepciji....Neki se studenti žale radi loše plaće, mislim da i tu poslodavci trebaju biti bolji, i ja kada sam krenuo sam imao jako malu dnevnicu.

Ono što nedostaje u županiji su hoteli visoke kategorije, hotelska naselja s četiri i pet zvjezdica, koji traže upravo kadar s visokim obrazovanjem. Uz to i sezona je kratka, gosti ostvaraju kratke boravke, to je nešto što moramo mijenjati - poručili su profesori Odjela za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog Sveučilišta koji su sudjeovali u raspravi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.