Hrvatski radio

Radio Zadar

Ivan Pavao II i Ivan XXIII proglašeni svecima

27.04.2014.

10:58

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Papa Franjo proglasio je u nedjelju na Trgu svetoga Petra papu Ivana Pavla II. i papu Ivana XXIII. svetima u jedinstvenoj ceremoniji kanonizacije održanoj pred stotinama tisuća vjernika iz cijelog svijeta. "Proglašavamo svetima blaženog Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., pribrajamo ih popisu svetih i određujemo da se u cijeloj Crkvi mogu pobožno štovati kao sveci", rekao je svečano papa Franjo uz oduševljene povike vjernika dok su zvona odjekivala čitavim Rimom.

   Papa  Franjo je u nedjelju u Vatikanu počeo povijesnu kanonizaciju dvojice papa,  Ivana Pavla II. i koncilskog pape Ivana XXIII., pred stotinama tisuća  oduševljenih vjernika.

   Papa iz Argentine je došao do golemih plakata s  likom Angela Roncallija i Karola Wojtyle obješenim na pročelju bazilike, u  povorci biskupa i kardinala, pjevajući litanije Svih svetih.

   Prvi put u  dvijetisućljetnoj povijesti Crkve ova se kanonizacija dvojice papa događa u  nazočnosti dvojice živućih, pape Franje i njegova prethodnika Benedikta XVI.

   "Dvojica svetih papa u nebu i dvojica na Trgu svetog Petra", moglo se  pročitati na transparentu koji je nosio jedan vjernik na trgu.

   Ovom  iznimnom događaju nazoči 98 izaslanstava država iz cijeloga svijeta i  međunarodnih organizacija, među kojima su 24 državna poglavara i monarha, od  španjolskog kralja do predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea. Među nazočnima  su i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i premijer Matteo Renzi.

   Tijekom kanonizacije na oltar je donešen relikvijar s moćima Ivana XXIII. i  Ivana Pavla II.

   Na samom početku obreda kardinal Angelo Amato, prefekt  Kongregacije za proglašenje svetaca zamolio je papu Franju da proglasi svetima  dvojicu papa. Papa je na to uzvratio dugom formulacijom proglašena izrečenoj  na latinskom jeziku, kojom su Ivan Pavao II. i Ivan XXIII. pribrojeni  zajednici svetih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.