Hrvatski radio

Radio Zadar

Izbori u Bibinjama, Vukovaru...

15.06.2014.

06:58

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Općini Bibinje danas se održavaju izvanredni izbori za načelnika. Jedini kandidat je Bruno Bugarija iz HDZ-a, tako da mu je dovoljan i samo njegov glas za pobjedu. Bugarijin prethodnik i stranački kolega Nino Šimunić morao je odstupiti nakon što je pravomoćno osuđen za isplatu fiktivnih putnih naloga i računa hotelskoga smještaja.

I građani Vukovara danas će, nakon samo godinu dana, ponovno na birališta. Na izborima, koji će stajati više od pola milijuna kuna, šest je kandidata za gradonačelnika i osam kandidacijskih lista za Gradsko vijeće. Na izborima, koji će stajati više od pola milijuna kuna, šest je kandidata za gradonačelnika i osam kandidacijskih lista za Gradsko vijeće. Gradsko vijeće Vukovara, u kojem je većinu imala koalicija HDZ-HSP AS uz podršku nezavisnog vijećnika, bivšeg SDP-ovca Željka Pinjuha, Vlada je raspustila proljetos zbog neusvajanja gradskog proračuna, te je razriješen i dotadašnji gradonačelnik, Željko Sabo (SDP).

Birališta će danas zbog prijevremenih izbora biti otvorena i u Slunju, te u karlovačkoj općini Netretiću.

Nakon što je slunjski gradonačelnik Željko Rendulić s nezavisne liste dao ostavku zbog odustajanja MORH-a od plaćanja komunalne naknade za vojni poligon „Eugen Kvaternik", koja iznosi 30 posto slunjskog proračuna, Slunjani će birati novoga gradonačelnika i njegova zamjenika. Stanovnici Netretića birat će pak novo vodstvo nakon smrti dugogodišnjega načelnika Ivice Gračana.

Za gradonačelničko mjesto u Slunju bore se četiri kandidata, a u Netretiću za načelničko mjesto tri kandidata.

Prijevremeni izbori i u Sunji. Raspisani su jer se nije na vrijeme donio proračun, za koji je planirano 11 milijuna kuna prihoda i rashoda. Još u prosincu šest glasova vijećnika HDZ-a i jedan SDSS-a nisu bili dovoljni da se proračun stavi na dnevni red jer su protiv glasovala tri vijećnika HSP-a, tri SDP-a te po jedan HSS-a i nezavisni vijećnik. Tadašnjem načelniku općine, HDZ-ovu Josipu Kozariću oporbeni vijećnici uputili su mnogo zamjerki jer nije bio spreman na kompromis pri planiranju i financiranju projekata. Prijavljeno je šest lista za članove općinskoga vijeća, a za načelnika općine natječu se četiri kandidata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.