Hrvatski radio

Radio Zadar

Javna predavanja stručnjaka za podvodnu arheologiju iz Poljske i Australije

25.05.2023.

07:55

Autor: RZD

Podvodna arheologija

Podvodna arheologija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Danas u 12:00 sati, u učionici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, održati javna predavanja gostujućih stručnjaka podvodnih arheologa iz Poljske i Australije.

Pawel Litwinienko i Krzysztof Kurzyk održat će predavanje pod nazivom,,Podvodna arheologija u Nacionalnom pomorskom muzeju u Gdańsku - nedavna istraživanja''. 


Uzvratni posjet stručnjaka iz Poljske realizira se na temelju projekta ,,Poljsko - hrvatska razmjena iskustava u okviru UNESCO-ve 2001. Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine'' te Sporazuma o partnerstvu kojeg su MCPA Zadar i Nacionalni pomorski muzej u Gdańsku potpisali u 2022. godini. 


Projekt sufinancira poljsko Ministarstvo kulture i nacionalne baštine u okviru okviru programa Inspiring culture. Kao poseban gost MCPA Zadar, dr.sc. Andrew Viduka, pomoćnik ravnatelja za podvodnu kulturnu baštinu u federalnoj vladi Australije, održat će predavanje pod nazivom ,,Javni angažman, arheologija zajednice i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom: studija slučaja iz Australije''.


Andrew Viduka (osnivač i ravnatelj GIRT - Gathering Information via Recreational and Technical Scientific Divers) pridružit će MCPA Zadar arheolozima u programu monitoringa zaštićenih arheoloških lokacija. 


Osnovni je cilj predavanja senzibilizirati građanstvo o važnosti očuvanja kulturne baštine, prije svega educirati i uključiti lokalnu zajednicu u sustav zaštite podvodne arheološke baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.