Hrvatski radio

Radio Zadar

Javnozdravstvena akcija udruge Cukrići

04.04.2023.

11:01

Autor: RZD

Ranim otkrivanjem dijabetesa preveniraju se teže posljedice

Ranim otkrivanjem dijabetesa preveniraju se teže posljedice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Članovi Udruge Cukrići Zadar sutra će, u srijedu 05. travnja od 11 do 13 sati, uz pomoć profesora, učiteljica i učenika školske zadruge Iskrice Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje i njihove Područne škole Diklo održati javnozdravstvenu akciju gdje će uz pomoć volontera zdravstvene struke provoditi određivanje šećera u krvi prisutnima, educirati o šećernoj bolesti, promovirati radove naših prijatelja i članova i dijeliti edukativne materijale. U sklopu je to projekta CUKAR 5.0 kojeg udruga provodi u suradnji s Gradom Zadrom i Poljoprivredno, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića. 

Bit će nam iznimna čast da vam predstavimo radove naših dragih prijatelja, njihovu bezrezervnu podršku, educiramo o šećernoj bolesti i predstavimo dio aktivnosti iz našeg projekta CUKAR 5.0. 


Na događanju će se predstaviti mobilna aplikacija Cukar SOS.SMS koja je izrađena u sklopu Projekta CUKAR 5.0. Radi se o aplikaciji koja je prilagođena djeci i mladima sa šećernom bolesti. 


Aktiviranjem SOS-gumba pokreće se generiranje SMS-poruke s lokacijom. Generirana SMS poruka obuhvaća osobne podatke djeteta i lokaciju odnosno rutu s najkraćim putem do djeteta. 


Poruka se šalje kontaktima (roditelji, članovi obitelji, prijatelji). Aplikacija koja šalje Upozorenja o sigurnosti u slučaju nužde može djetetu spasiti život. U sklopu Projekta CUKAR 5.0, Cukrići su tiskali i Prehrambeni priručnik u kojem se nalaze obroci prilagođeni na način da ih djeca mogu sama pripremiti. 


Cilj je bio izraditi zanimljiv i zdrav vodič koji će spriječiti posezanje za nezdravom hranom. Obroci su grupirani po godišnjim dobima, a za pripremu jela preporučuje se koristiti sezonski dostupne namirnice. Uz svaki obrok navedene su nutritivne vrijednosti obroka, dobrobiti pojedine namirnice te fotografija. Na samom događanju će se moći preuzeti tiskani primjerci prehrambenog priručnika za sve koji budu bili zainteresirani. 


Cilj obilježavanja je osvješćivanje i edukacija javnosti o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa tip I i II, svakodnevnoj rekreaciji i zdravim prehrambenim navikama. Dođite, učinite nešto za svoje zdravlje i podržite rad naše Udruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.