Hrvatski radio

Radio Zadar

Jedan, ali vrijedan

17.07.2014.

12:36

Autor: sd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska je uprava predstavila električni bicikl koje je Grad Zadar dobio na korištenje u okviru europskog programa pod nazivom PRO-E-BIKE.

Projekt promovira korištenje električnih bicikala i skutera kao okolišno prihvatljivu alternativu motornim vozilima na fosilna goriva, a u cilju dostave robe i tereta te za prijevoz putnika.
 U Zadru će ovaj električni bicikl koristiti komunalni redari, a njegova vrijednost je 1 700 eura:  

     Glavni je cilj zamjena vozila na fosilna goriva ekološkim i smanjene emisije CO2 za 20 posto do 2020. godine, na što se Grad Zadar i obvezao, ističe voditeljica Odsjeka za energetsku učinkovitost Grada Zadra, Ana Bajlo.

   Kako je gradska uprava za sada dobila samo jedan bicikl komunalci će ga koristiti naizmjence, ističe Ante Babić, pomoćnik pročelnika za komunalne djelatnosti:

   To će im biti dobro kada npr. odu na Bili Brig ili Petriće. Do sada su morali uzimati službeno vozilo ili ići pješke, a sada će im električna bicikla uvelike olakšati. Ona je poput laganog motorića.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.