Hrvatski radio

Radio Zadar

Kad će Silba opet dobiti trajekt ?

26.05.2020.

11:26

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Silba, ilustracija : cpa-zadar.hr

Silba, ilustracija : cpa-zadar.hr

Foto: - / -

Prije 6 dana trajekt tvrtke Šangulin Tours isplovio je sa Silbe na posljednjoj izvanrednoj liniji previđenoj da povezuje Silbu sa Zadrom dok traju radovi na trajektnom pristaništu u luci Žalić. Kako su se radovi odužili, žitelji Silbe se pitaju hoće li ostati bez trajekta.

Izvanredna trajektna linija Gaženica- Silba uvedena je u listopadu prošle godine. Redovna trajektna linija zbog radova nije u funckiji, a nekidan je zadnji Šangulinov trajekt isplovio. Cijelu smo zimu bili osuđeni na dva trajekta mjesečno a još uvijek nismo informirani što će se dogoditi u budućnosti. Kraj radova bio je predviđen za 1.6. , neslužbeno smo saznali da će se radovi u luci Žalić odužiti pa ćemo vidjeti hoćemo li i cijelo ljeto biti bez trajektne linije. Ne znamo kako će se opskrbljivati dućani i ugost objekti, em što će sezona biti lošija zbog sa situacije s koronavirusom, a sad niti ne znamo kako ćemo se opskrbljivati - navodi za naš program eko-aktivistica Paola Bolfan iz udruge SIlba-Vibra. 

 Odgovore tražimo u Županijskoj lučkoj upravi, ravnatelj Davor Škibola izjavio je kako će izvanredna linija Gaženica-Silba funkcionirati do daljnjega: Ona će funkcionirati do trenutka kad završimo pristanište, a ono će biti gotovo oko 1. 7. i nakon toga će se sve vratiti u noirmalu. Nezgodan je položaj samog Žalića, nisu mogli izvoditi radove svaki dan, plus korona virus, nadali smo se kraju radova do 1.6. ali trebalo bi do 1. Sedmog - odgovara na naš upit Škibola. 

10 milijuna i 200 tisuća kuna vrijedni su radovi na rekonstrukciji pristaništa u luci Žalić, izvođač radova je Sun Adria Rijeka, financira ih većim dijelom Ministarstvo mora, a radovi su bili nužni zbog ugrožene sigurnosti putnika : Utvrdice su se odvojile od temelja, bilo je opasno da cijeli gat može pasti u more, bilo je neophodno da se taj veliki zahvat napravi - pojašnjava okolnosti izvanredne situacije s povezivanjem Silbe Škibola.  

Inače, na Silbi su u tijeku radovi na uređenju obalnog pojasa na zapadnoj strani otoka, a posao je na sebe preuzela Potrošačko-uslužna zadruga Silba, domaći kažu- kad već nisu odgovorni u gradu Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.