Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako do nove fasade?

10.01.2014.

12:16

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira tijekom ove godine s 97 milijuna kuna sufinancirati projekte energetske učinkovitosti u zgradarstvu.

Sredstva će se, između ostalog, davati za obnovu fasada, toplinsku izolaciju, termoizolaciju krova, zamjenu stare stolarije, ali i za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U Fondu očekuju raspisivanje natječaja početkom ožujka. Cilj mjera energetske učinkovitosti je smanjenje ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini, čime se izravno utječe na ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, te duži životni vijek zgrade, a doprinosi i zaštiti okoliša.

Uštede koje se mogu postići obnovom fasada ovise o nizu čimbenika, poput trenutačnog energetskog razreda zgrade, materijala od kojeg je zgrada izgrađena, lokacije, namjene korištenja i sl.

Dio predviđenog novca moći će dobiti i građani koji će se posredstvom jedinica lokalne samouprave ili upravitelja zgrada moći kandidirati za natječaje Fonda. (HINA)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.