Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako financirati bolnice

23.04.2014.

13:26

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izuzev Opće bolnice Zadar koja je u sustavu sanacije, zadarske ustanove u zdravstvu većinom posluju dobro i pozitivno.

Izuzetak je Psihijatrijska bolnica Ugljan koja je u nezavidnom financijskom položaju najviše zbog smanjenja mjesečnog limita u odnosu na 2012. godinu. Ta je županijska zdravstvena ustanova lani poslovala s gubitkom od 4,3 milijuna kuna. Kao osnivači nemamo nikakve financijske mogućnosti pokrivati manjke naših ustanova kazao je župan Stipe Zrilić na današnjem Kolegiju predloživši da se minisrtarstvu i HZZO-u uputi pismo da osiguraju sredstva za radi tih bolnica jer su za njih i nadležni. 

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar kazao je kako je ta bolnica do 11. mjeseca prošle godine bila likvidna. Imali su određena sredstva koja su prije 4 godine uplaćena od strane HZZO-a za neosigurane osobe i tim se novcem, kazao je Mavar, nadopunjavalo postojeći paušal.

"Osnova svega je da se najprije isplate plaće, pa onda za sve ostale troškove i ralčune. Došli smo do toga da nas zovu kada ćemo platiti dobavljačima, nismo još došli do ovrha ali nismo daleko. I sada s epostavlja pitanje kako dalje" - rekao je Mavar. 

Ortopetska bolnica u Biogradu likvidna je i nema neplaćenih obveza preko 30 dana. Višak od oko 7 i pol milijuna kuna namjeravaju koristiti za redovito poslovanje. Višak prihoda od oko 3,1 milijun kuna zadarski Zavod za javno zdravtsko planira utrošiti u preseljenje u novu zgradu poliklinike. Domu zdravlja prioritet su nova sanitetska vozila kojih 8 nedostaje. Višak od oko 11,9 milijuna kuna utrošit će se i za adaptaciju ambulanti Ričine i Povljana. Radi se o kumuliranom višku prihoda - istaknuo je župan.

Zavod za hitnu medicinu višak će od oko milijun i pol kuna uložiti u nabavu 4 nova sanitetska vozila i uređenje prostora za preseljenje uprave zavoda u zgradu Poliklinike. Dom za stare i nemoćne je pak na pozitivnoj nuli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.