Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako najlakše otpustiti radnika ?

04.02.2014.

10:44

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Portal MojPosao istražio je što hrvatski poslodavci misle o izmjenama Zakona o radu u istraživanju provedenom nad 60 hrvatskih tvrtki. Poslodavce najviše zanima lakše otpuštanje/ zapošljavanje radnika i reguliranje radnih sati.

Čelnici pet vodećih sindikalnih središnjica prikupljali su u drugoj polovici siječnja potpise za organizaciju generalnog štrajka, kako bi pokazali nezadovoljstvo izmjenama Zakona o radu. Obrada prikupljenih potpisa pokazala je da generalni štrajk podržava više od 92% članova sindikata.

Potaknut time, portal MojPosao istražio je što hrvatski poslodavci misle o izmjenama Zakona o radu u istraživanju provedenom nad 60 hrvatskih tvrtki.

U istraživanju su u najvećem broju sudjelovali menadžeri (43%) i vlasnici tvrtki (20%) u dobi od 26 do 40 godina (62%), te specijalisti, pripravnici i ostali zaposlenici (26%).    

Od izmjena koje Zakon o radu predlaže,  poslodavce najviše zanimaju odredbe zakona koje bi trebale omogućiti lakše otpuštanje/zapošljavanje radnika (46%).

Reguliranje radnih sati zanima 28% poslodavaca, a njih 13% najviše zanima kako će zakonom biti definirano zapošljavanje na određeno vrijeme.

U znatno manjoj mjeri poslodavci su zainteresirani za definiranje visine otpremnina (2%), dok 5% poslodavaca ističe kako ih u izmjenama Zakona o radu ne zanima ništa posebno.

Jedna od tema koja je izazvala veliku raspravu u javnosti bila je i moguća odredba Zakona prema kojoj će radnik moći dobiti otkaz i tijekom bolovanja.

Da bolovanje ne treba utjecati na otkazni rok smatra 57% ispitanika.

Neki od njih smatraju da se bolovanje nerijetko zloupotrebljava u svrhu produljenja otkaznog roka te da se ne smije dozvoliti da radnik može 'zauvijek' biti na bolovanju na štetu kompanije u kojoj radi. 

Suprotnog je mišljenja 35% ispitanika koji kažu da bolovanje treba utjecati na otkazni rok, dok odgovor ne zna 8% ispitanika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.