Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako oživiti Ravne kotare

27.05.2014.

12:46

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta "Kula Jankovića" predstavljeno je niz ideja kako revitalizirati prostor Ravnih kotara kroz poljoprivredu, turizam i kulturnu baštinu, a sve s ciljem održivog razvoja i procesa mirenja lokalnog stanovništva. Nakon terenskog istraživanja u mjestima Islam Grčki, Islam Latinski i Kašić etnolozi zagrebačkog Filozofskog fakulteta predlažu osnivanje Sveučilišnog centra za interkulturalizam i Zavičajnog muzeja u Kuli Jankovića.

Više o projektu, simboličkog naziva Mostovi, profesorica Milana Černelić:

 To područje bogato je vodom, ona je važna i u tradiciji, mogle bi se obnoviti brojne vodnice koje su zapušte, pa zatim imate prehranu, o potencijalima za poljoprivredu da ne govorimo, naravno u svemu je važan i ljudski faktor, tu bi bilo važno stvoriti jedan centar u kojem bi se oni okupljali, da stvore jedan život kakav je bio i prije. 

Predavanje je održano u zadarskoj Gradskoj knjižnici, a uz profesoricu Černelić s Odjela etnologiju i kulturnu antropologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta govorila je i profesorica Marijeta Rajković Iveta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.