Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako reći NE ?

22.01.2014.

06:00

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zašto je važno znati reći „NE“? Koliko puta ste se našli u situaciji da stisnete zube i mrtvi umorni pristanete obaviti još nešto? Sve u ime ljubavi i dobrih odnosa. Većini roditelja je teško odbiti dijete kad nešto želi, često je teško reći NE vlastitim roditeljima a nekima je gotovo nemoguće reći svom partneru NE. O tome večeras u Gradskoj knjižnici.

Familylab i Humani studio pozivaju na predavanje „Kako reći NE mirne savijesti“ . Predavač je doktorica Polona Bencun Gumzej ,voditeljica Familylab seminara

Iz želje da budemo vrijedni ljudima koje volimo, u strahu da nekog ne povrijedimo ili da izbjegnemo sukobe vrlo često odustanemo od onoga što mi želimo i što je dobro za nas. Time dugoročno štetimo prvenstveno sebi, a potom i svima oko sebe. 

“Ne” označava našu granicu i našu slobodnu volju. Bez slobode da kažemo “Ne” stvarima i ljudima nema ni radosti i veselja slobodnog pristanka. Kad se podrazumjeva ili još gore kad uvijek moramo pristati na ono što se traži od nas, stradava dobar odnos između dvoje ljudi. 

Kako je dobar odnos u kojem vlada povjerenje i poštovanje osnovni preduvjet za kvalitetan i konstruktivan roditeljski odnos, jako je važno znati reći ne vlastitom djetetu i naravno dopustiti djetetu istu slobodu. Djeci je lakše odrastati uz roditelje koji su jasni u poštivanju i prepoznavanju osobnih granica, kako svojih tako i djetetovih. 

Važnije što djeca vide da radite, nego što im govorite da bi trebala raditi.

 

Predavanje se održava u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar  u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.