Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako se za Schengen pripremaju u Zračnoj luci Zadar ?

08.12.2022.

13:30

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Zračna luka Zadar

Zračna luka Zadar

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Kilometarske kolone na kopnenim graničnim prijelazima postat će uskoro prošlost, a dosta toga se mijenja i u zračnom prometu nakon ulaska u Schengen ukoliko se Hrvatskoj odobri ulazak. Ipak, zbog potreba tehničke prilagodbe u zračnim će lukama promjena stupiti na snagu tek 26. ožujka iduće godine. 


Veći dio zračnog prometa postaje domaći, a onaj koji se odnosi na zemlje izvan Schengenskog režima – primjerice Irsku, Cipar , sve zemlje izvan Europe- to postaje međunarodni promet i njihovi građani će i dalje podlijegati kontroli putovnica. Za prihvat putnika iz ovih zemalja zadarska Zračna luka dograđuje manji objekt na južnoj strani postojeće putničke zgrade, kaže nam glasnogovornik Zračne luke Nikola Barać:

ZLZ trenutačno gradi aneks iz kojega ćemo imati dva izlaza za non-schengen putnike koji će morati biti odvajani od putnika unutar-Schengena ( oni neće imati kontrolu putovnica već samo zaštitni pregled)… to je mala zgrada privremenog karaktera koji će se kasnije iskoristiti za druge namjene u sklopu buduće dogradnje putničke zgrade, za sada je to aneks na postojeću zgradu.

N. Barać

Moraju se izmještati i kućice u kojima se dosad obavljala kontrola putovnica, pa se izvodi i rekonstrukcija dijela terminala za dolazak putnika. U prilagodnu putničkih tokova, izgradnju novog dolaska i non-schengen aneksa ZLZadar ulaže oko milijun kuna - kazao nam je još Nikola Barać.

Sve navedeno neće ometati redovno poslovanje aerodroma u Zemuniku jer, podsjećamo, Zadar je, izuzev nekolicine čarter letova oko Nove godine, zimi povezan samo sa Zagrebom i Pulom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.