Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako skratiti liste čekanja?

19.09.2014.

15:14

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Napravili smo "snimanje" naših listi i imamo sva imena popisana. To je knjiga od nekih 200 stranica u kojoj su svi pacijenti imenom i prezimenom po dijagnozama i pokušavamo to klasificirati, nekako napraviti redoslijed da se ta lista čekanja smanji".

Unatoč brojnim nastojanjima več desetak godina hrvatsko zdravstvo bori se sa dugim listama čekanja. U zadarskoj Općoj bolnici najduže se čeka na magnetsku rezonancu 14 mjeseci, oko godinu dana na CT, za UZV štitnjače ili dojke čeka se oko pola godine.
I bivša i sadašnja uprava bolnice pokušavala je skratiti liste čekanja ali bez većeg uspjeha. To je bolna točka ne samo zadarske bolnice već cjelokupnog hrvatskog zdravstva. Priznaje to i zamjenik sanacijske upraviteljice zadarske Opće bolnice dr Robert Karlo:

    Uveli smo i dodatne smjene gdje god smo mogli. Postoji toliko opterećenje na Radiologiji gdje se i subotom radi zadnja dva mjeseca.Teško je toliki broj zahtjeva smanjiti bez nekog racionalnog propisivanja pretraga. Mislim da je to glavni razlog, mišljenja je dr Karlo.

  Imali smo sastanak s predstavnicima HZZO-a i Ministarstva zdravlja. Napravili smo "snimanje" naših listi i imamo sva imena popisana. To je knjiga od nekih 200 stranica u kojoj su svi pacijenti imenom i prezimenom po dijagnozama i pokušavamo to klasificirati, nekako napraviti redoslijed da se ta lista čekanja smanji. Ja se nadam, ako se nama dadu odriješene ruke i da nam proradi Poliklinika mi bi ove zahtjeve mogli u godinu dana riješiti.

  Broj zahtjeva za dijagnostičke preglede neprestano raste, a među njima često i nepotrebni zahtjevi koji zagušuju liste čekanja :

  Rješenja ima više. Prvo reducirati pretrage koje nisu potrebne. Znači u suradnji s liječnicima obiteljske medicine pokušavamo naći dogovor ili da se obavljaju pretrage koje su jeftinije, kraće traju ili na koje se ne treba dugo čekati. Drugo je nabavka više uređaja tako da npr. umjesto jednog UZV-a imamo dva i treće rješenje je veći broj ljudi. Mogli bi uvesti dodatne smjene. Ali svako od ovih rješenja traži dodatane financije kojih u ovom trenutku imamo jako malo, izjavio je dr Robert Karlo za Radio Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.