Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako spriječiti probleme s parkingom, bukom, uništavanje kulturnih dobara, zagađenje okoliša ?

15.07.2022.

12:52

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ljetne gužve u Zadru

Ljetne gužve u Zadru

Foto: Filip Brala / Pixsell

Upravo smanjenju negativnih utjecaja turizma odnosno održivom upravljanju destinacijom posvećen je novi diplomski studij otvoren na Sveučilištu u Zadru. Prve studente primit će najesen, a po čemu će biti poseban ? Sličan studij postoji još jedino u Opatiji, kazala nam je dr Božena Krce Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Zadarski studij je poseban jer će svi studenti u 4. semestru par mjeseci morati raditi na praksi u tvrtkama : 

Naš je usklađen s novim ishodima učenja koji se zahtijevaju u turizmu, osim toga naš sveučilišni program za razliku od svih drugih ima uključenu praksu. To je važno zato što su naše grupe male, mi upisujemo 20 studenata i svakom od njih ćemo osigurati praksu, to je temeljna razlika.

B. Krce Miočić

Uz to, program novog studija ODRŽIVOG RAZVOJA TURIZMA prioritetno je usmjeren smanjenju negativnih utjecaja turizma koji su zbog masovnosti sve vidljiviji, dodaje docent Tomislav Klarin s istog Odjela : 

Negativni učinci su vidljivi prije svega u tome da je Zadar zbog turizma postao jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj , povećanje cijena zemljišta nekretnina i pokretnina, degradacija okoliša i kulturne baštine, različiti problemi vezani uz buku , kriminal, nedostatan parkirnih mjesta… ima toga poprilično.

T. Klarin

20 redovnih i 20 izvanrednih studenata moći upisati novi diplomski studij Održivog razvoja turizma. On ima i novi klasifikacijski okvir – završetkom studenti stječu 120 ECTS bodova i titulu magistra ekonomije u turizmu. Prošao je čitavu proceduru, ima sve dopusnice, upisati ga mogu i zainteresirani građani koji već rade u gospodarstvu a žele stručno znanje iz područja održivog upravljanja destinacijom. Svi detalji dostupni su na stranicama Sveučilišta u Zadru. 

Više o novom studiju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.