Hrvatski radio

Radio Zadar

Kalmeta: Do 2018. bez crnih jama

09.10.2014.

10:00

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta jutros je službeno otvorio radove na crpnoj stanici Park u uvali Draženica te oborinskoj i fekalnoj odvodnji na Trpimirovoj obali, te najavio da do 2018.godine Zadar više neće imati crnih jama, a uskoro niti jedan fekalni ispust u more.

Što se tiče sekundarne mreže, uskoro počinju i radovi na četiri mreže, prvi dio Dikla i Puntamike, Arbanasi i Ričine, a imamo isprojektirane i ishođene građevinske dozvole za 205 ulica u gradu za fekalnu i oborinsku mrežu. To je praktički cijeli grad Zadar. Da imamo novce možemo sutra početi graditi, ali većinu novca očekujemo iz strukturnih fondova EU. 

Njihovim dovršenjem grad više neće imati fekalnih ispusta u more, a do 2018. Zadar više neće imati niti crnih jama - najavio je Kalmeta.

Inače, radove na Trpimirovoj obali financira grad Zadar  gradi se 200 metara tlačnog cjevovoda, više od kilometra fekalnoga i 600 metara oborinskoga kolektora te sanacija vodovodne mreže u ulicama. Osim Trpimirove obale, ovim radovima obuhvaćene su i ulice Tina Ujevića, Prilaz Side Košutić, Josipa Runjanina, Antuna Mihanovića, Asje Petričić, Kranjčevićeva i Ive Vojnovića.

Radove vrijedne 7.7 milijuna kuna izvodi Vodoinstalacija. Za mjesec dana ide natječaj za Masestral, a uskoro i radovi za dvije crpne stanice Centar jedan i dva, na Poluotoku. Njihovim dovršenjem grad više neće imati fekalnih ispusta u more.

"Nakon što te 4 crpne stanice budu dovršene Zadar više neće imati niti jedan fekalni ispust u more, bit ćemo prvi grad na Jadranu koji će tako imati riješeno pitanje odvodnje"– rekao je Kalmeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.