Hrvatski radio

Radio Zadar

Kamp odmorišta i izvan turističkih zona

30.04.2014.

12:52

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija želi potaknuti otvaranje kamp odmorišta i izvan turističkih zona, odnosno u gradovima i manjim mjestima, uz prometnice i na drugim prikladnim lokacijama na kojima je prema prostornim planovima gradnja takvih objekata moguća. U hrvatskim okvirima ova je djelatnost tek u začecima dok u Europi bilježi kontinuirani rast.

Sve je više stranih i domaćih gostiju koji putuju kamperima - mobilnim kućicama ali ne žele smještaj i boravak u kampu. Oni žele biti mobilni i samostalno otkrivati ruralne dijelove pojedinih područja pa im takva odmorišta predstavljaju važan dio ponude. U hrvatskim okvirima ova je djelatnost tek u začecima dok u Europi bilježi kontinuirani rast. U Španjolskoj primjerice lani je ostvareno 13 milijuna noćenja samo u kamper odmorištima - navodi Boris Mrakovčić predsjednik Udruge ruralnih kamper odmorišta sa sjedištem u Poreču koja, kako kaže, muku muči već četiri godine da se ta djelatnost počne razvijati:

            " Došli smo prezentirati mogućnost razvoja jedne dodatne djelatnosti, dodatnog oblika u kamping sektoru koji je u domaćim okvirima trenutačno u začecima i muku mučimo već 4 godine kako bismo to razvili i podignuli na jednu veću razinu. Zahvaljujući naporima s naše strane i naporima ministarstva turizma uspjeli smo u prostornim planovima županija progurati tu ideju o otvaranju kamper odmorišta i osiguravanju te geodetske podloge za otvaranje takve mogućnosti."

Investicije nisu velike.

             " Govorimo o investicijama do nekih 50 tisuća eura po jednom kamper odmorištu veličine 20-ak - 30-ak kamp mjesta. "

Predstavljena su tri modela kamp odmorišta različite razine opremljenosti. Josip Matasi iz Razvojne agencije Zadarske županije:

             " Cilj je motivirati ljude da počnu razmišljati u tom smjeru, pri tom mislim na poduzetnički sektor, na privatni sektor kao i na veće trgovačke centre koji bi tu mogli vidjeti svoju priliku. Ovisno o interesu započeli bismo s pripremom projektne dokumentacije koju bismo kandidirali i pokušali dobiti sredstva iz europskih fondova. "

Kamp odmorišta ne moraju u prostornim planovima biti planirana u T3 zonama već se s obzirom na svoju namjenu mogu planirati i u zonama druge odgovarajuće namjene u građevinskom području i izvan građevinskog područja.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.