Hrvatski radio

Radio Zadar

Karcinomi haraju

04.02.2014.

11:36

Autor: A.Marušić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nažalost, ne možemo se pohvaliti dobrim odazivom žena unutar Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke: samo 9 - 11 posto pozvanih žena se odazvalo. Nešto bolji odaziv je za karcinom debelog crijeva: od 17 do 19 posto je odaziv- upozorila doktorica Ljiljana Balorda u Jutarnjem programu Radio Zadra.

Na današnjoj konferenciji za novinare liječnici iz Lige protiv raka Zadar govorili su o porastu broja oboljelih od malignih bolesti na zadarskom području. Povod je Svjetski dan borbe protiv raka, a uz predsjednika Lige, dr. Branka Dukića govorila je i dr. Ljilja Balorda iz Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije. Doktorica Balorda iz je za program Radio Zadra kazala:

"U zadnjih 15 godina u Zadarskoj županiji bilježi se povećanje broja novooboljelih od karcinoma za 53 posto, a u broju umrlih za 47 posto s tim da je to povećnje učestalije u muškaraca nego u žena. U žena je na prvom mjestu i dalje najzastupljenija zloćudna novotvorina dojke, na drugom je ginekološki karcinom gdje ubrajamo karcinom maternice i jajnika. Po pojedinačnim dijagnozama na drugo mjesto se popeo karcinom pluća i bronha, tu je prije bila zloćudna novotvorina debelog crijeva. Kod muškaraca je što se tiče smrtnosti poredak ostao isti : karcinom pluća pa debelog crijeva, pa prostate. "

Kod muškaraca je među novooboljelima na prvo mjesto izbila zloćudna novotvorina prostate, to je novina posljednjih godina, kazala je doktorica Balorda koja poziva građane da se odazovu pozivu na pregled.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.